Middeleeuwse kerklocaties in de Kempen en Peelland

In de geschiedenis van dorpen speelt het kerkgebouw en de plaats van de kerk een belangrijke rol. In de middeleeuwen werden kerken gesticht te midden van de toenmalige bewoning op de hoogste delen in het landschap. In de 13de eeuw werden deze gebieden ingericht als akkers en verschoof de bewoning naar de randen ervan, terwijl de kerken alleenstaand achterbleven. Dat bleef zo, ook na nieuwbouw van de kerkgebouwen. Na de tachtigjarige oorlog kwamen de kerken in handen van gereformeerden en raakten in verval. Toen de katholieken in de 19de eeuw hun kerken terugkregen, waren deze in slechte staat en in veel gevallen werden ze niet meer in gebruik genomen. Soms verdween de kerk in zijn geheel, op een aantal plaatsen bleef de kerktoren eenzaam achter en soms werd de kerk weer opgebouwd.

In 2012 werd in Peelland het kerkenproject uitgevoerd om meer bekendheid te geven aan de rijke en bijzondere geschiedenis van de oude kerklocaties. Het project leverde als resultaat een fietsroute met brochure op in het gebied tussen Helmond en Eindhoven met informatieborden ter plaatse en de organisatie van een Torendag. Inmiddels zijn van veel kerklocaties videofilms gemaakt en reconstructies van verdwenen kerken en de Torendag is een jaarlijks evenement geworden. In de lezing wordt ingegaan op de bewogen geschiedenis van deze kerklocaties in de middeleeuwen en later en op de resultaten van het kerkenproject.

Jan Timmers

Meer informatie: www.kerkenindepeel.nl

2018-04-18 20:00 2018-04-18 22:00 Europe/Amsterdam Middeleeuwse kerklocaties in de Kempen en Peelland

In de geschiedenis van dorpen speelt het kerkgebouw en de plaats van de kerk een belangrijke rol. In de middeleeuwen werden kerken gesticht te midden van de toenmalige bewoning op de hoogste delen in het landschap. In de 13de eeuw werden deze gebieden ingericht als akkers en verschoof de bewoning naar de randen ervan, terwijl […]

Erfgoedhuis Eindhoven evdsteen23@gmail.com