Echt of nep? Expositie rond omstreden archeologische vondsten Tjerk Vermaning

Bron: RTV Drenthe 26 november 2017

Zijn ze vals of toch echt? Over de archeologische vondsten van amateurarcheoloog Tjerk Vermaning bestaan nog altijd twijfels. Maar na dertig jaar achter slot en grendel te hebben gelegen, zijn ze vanaf vandaag te zien in Streekmuseum Volkssterrenwacht in Burgum.

In 1965 vindt Vermaning enkele 50.000 jaar oude vuistbijlen bij Hoogersmilde. Later doet hij ook archeologische vondsten op locaties in Hijken en Eemster. Maar professionals geloven Vermaning niet. De vondsten worden vals verklaard. Vermaning wordt zelfs veroordeeld, maar wegens gebrek aan bewijs later vrijgesproken.

Geen oplichter
Samensteller van de expositie is Klaas Geertsma, amateur-archeoloog én kleinzoon van de ontdekker van de eerste wél erkende vuistbijl, denkt niet dat Vermaning een oplichter was. “Je kunt mij niet vertellen dat je eerst zo’n bijl maakt, hem dan begraaft, hem vervolgens weer opgraaft en dan een overduidelijk totaal enthousiaste brief schrijft om je vondst te documenteren.”

Discussie
Die brief is te zien op de expositie. Volgens Geertsma is het het hoogtepunt van de tentoonstelling. De amateurarcheoloog wil met de expositie de discussie weer openen over de authenticiteit van de vondsten van Vermaning. Want daar is volgens hem het laatste woord nog niet over gezegd.

De expositie is te zien t/m 31 maart 2018in het Streekmuseum-Volkssterrenwacht Burgum
Menno van Coehoornweg 9  9251 LV Burgum Tel: 0511 465 544
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur. Vrijdagavond van 19:00 uur tot 22:00 uur.

Bron foto: Nationaal Archief, Den Haag.

 

Post a comment