Goudschat genomineerd voor de Grote Archeologieprijs van Nederland

Goudvondst Loppersum Genomineerd

Door: Historische Vereniging Loppersum

Goudvondst brengt historisch Loppersum tot leven!

Je vindt niet elke dag een schat van 48 gouden munten uit de zestiende eeuw. Toen in april 2017 bekend werd dat in de wierde van het Groningse Loppersum een puntgave goudschat was gevonden tijdens rioleringswerkzaamheden, heeft de Historische Vereniging Loppersum (HVL) meteen een aantal activiteiten rondom deze unieke vondst georganiseerd. Zo was de muntschat een dag lang te bezichtigen voor alle dorpsbewoners en mag de jeugd in september zelf een middag lang ‘archeologische opgravingen’ doen om met de vondsten vervolgens een museum in te richten.
In samenwerking met de gemeente en de AWN Noord-Nederland waren de munten op 20 mei één dag lang te zien voor iedereen die dat wilde. De munten waren nog niet eens allemaal gedetermineerd, maar de HVL vond dat iedereen de kans moest krijgen om de munten te bezichtigen. Tegelijk met deze unieke tentoonstelling stelde de HVL ook een aantal andere bodemvondsten tentoon en presenteerde ze een speciale editie van het eigen tijdschrift Lopster Kroniek, geheel gewijd aan de achtergronden rondom de muntschat.
Voorafgaand aan de eendaagse expositie ging de HVL de hogere klassen van de basisscholen langs om de kinderen persoonlijk uit te nodigen de tentoonstelling te komen bezichtigen. Elk kind mocht een 17e-eeuwse kantrechtbijl, een van de andere vondsten, even bekijken en vasthouden.
De goudschat is inmiddels weer opgeborgen in de kluis van het Noorderlijk Archeologisch Depot, maar de vondst is een begrip geworden in Loppersum. Begin september organiseert de HVL daarom, opnieuw in samenwerking met de AWN, een zoekmiddag voor de jeugd. Net buiten het dorp liggen een aantal bulten met grond die uit de wierde verwijderd is tijdens de rioleringswerkzaamheden. Op 16 september mogen kinderen onder deskundige begeleiding van vrijwilligers van de AWN hun geluk beproeven. Er liggen oude scherven, pijpenstelen en pijpenkoppen, dierenbotten en misschien zelfs wel bijzondere vondsten op hen te wachten.
Bijzondere dingen die de kinderen op deze middag vinden, worden het weekend daarna officieel tentoongesteld in een heus museum. Tijdens ‘Achter de Lagestraat’, het jaarlijkse herfstfestival in Loppersum, richten we een grote tent in met de vondsten. Overal komen kaartjes bij die wat over de objecten vertellen en die natuurlijk aangeven wie wat heeft gevonden.
Met deze activiteiten betrekt de HVL de dorpsbewoners, en dan met name de kinderen, bij de geschiedenis van de eigen omgeving. De goudvondst in Loppersum geeft de bewoners een prachtig inkijkje in het verleden van deze streek. De interesse voor archeologie is in Loppersum inmiddels behoorlijk groot!

Helaas is de inzending bij de nominatie gebleven……….

Zie: https://www.grotearcheologieprijs.nl

Post a comment