WIE IS WIE bij AWN Noord-Nederland – Ger Roosjen

We kennen Ger Roosjen als actief AWN lid van onze afdeling Noord-Nederland. Ger is in de  afgelopen maanden niet alleen actief geweest in het werkgebied van afd. Noord zoals bij Noordhorn of bij de Dag van de Groninger Geschiedenis, maar ook op een aantal andere plekken in het land heeft hij als archeologie vrijwilliger meegeholpen bij opgravingen in Visbek (Dtl), Haps en bij het Kalkriese (Dtl) laat zien dat er wel degelijk als vrijwilliger in de praktijk archeologie kan worden bedreven.

Hieronder de ervaringen van Ger.

 

Visbek bij Oldenburg – Duitsland:

Van 31 juli tot en met 4 augustus was ik er samen met Eugène Joosten uit Amsterdam (AWN lid) in Visbek.  Het was het laatste stukje van de jarenlange opgraving hier. Eind van de week was het klaar. In de week erop is nog geboord om te zien of we een waterput gevonden hadden. Dit bleek niet het geval. Het was een diepe put die tot in het keileem was uitgegraven en waar tijdelijk water in kon staan.

Ik heb nog een mooi Pfostengrube met keienvloer uitgegraven (zie foto’s). Van Michael Weseman heb ik begrepen dat er binnenkort een verslag over de resultaten van de gehele opgraving komt.

Visbek (Dtl) overzicht en Pfostengrube

Haps – Noord-Brabant:

Hier ben ik van 4 tot en met 7 september geweest. Een leerzame week! De archeologen van E-consutancy hebben tijd genomen om de vele vrijwiliggers dingen uit te leggen. Minpunt vond ik de organisatie. Ik had me al tijden van tevoren opgegeven. Nadere info kwam erg laat en de eerste week werd op het allerlaatste moment afgeblazen. Het deel praktijk, het opgraven was prima, het deel theorie, lezing, cursus, museumbezoek, .. is in mijn beleving nog niet echt van de grond gekomen.

   Haps overzichten en details

Kalkriese, ten noorden van Osnabrück – Duitsland:

Samen met AWN lid Anton Minnee was ik hier van 10 tot en met 15 september. Ik heb van Marc Haps, de leidende archeoloog, begrepen dat wij de enige AWN vrijwilligers waren.

Wat opviel dat is dat het Varusslacht-museum zo’n grote organisatie is met veel geld en eigen personeel. Dagelijks komen er ook veel mensen/kinderen naar het opgraven kijken en er worden veel workshops en lezingen gegeven. Naast het helpen bij de opgraving, hebben we hebben in deze week een rondleiding gehad door het bedrijf en het museum. Binnen het bedrijf worden alle vondsten en data verwerkt. Metaalvondsten worden meteen, in huis, schoongemaakt, geconserveerd, gerestaureerd en gekopieerd etc… Erg interessant om te zien. Het weer was wisselvallig en dat maakte het werken soms lastig. Het verhaal van de Varusslacht is dat hier de Romeinen op een smalle landstrook tussen heuvels en moeras door de Germanen werden overrompeld. De opgravingen nu lijken er mogelijk op te wijzen dat hier een groot Romeins kampement heeft gestaan. Dat zou het verhaal van de Varusslacht mogelijk in een ander licht kunnen zetten.

Opgraving Kalkriese (Dtl)

 

 

 

 

Post a comment