23e Romeinensymposium  

De opleiding Archeologie van de Vrije Universiteit Amsterdam nodigt u uit voor de 23e editie van het Romeinensymposium, dat op vrijdag 15 december 2017 in het Auditorium van het Hoofdgebouw zal plaatsvinden (aanvang 10.00 uur). Bijzondere aandacht wordt dit jaar geschonken aan de grootschalige opgravingen bij Medel en in Nijmegen-Lent. Daarnaast presenteren twee Duitse collega’s opmerkelijke nieuwe ontdekkingen in het aangrenzende Duitse Rijnland. Voor het volledige programma kunt u terecht op de webpagina van CLUE+. 

Deelname is gratis. Aanmelding kan door ons even een kort retourbericht te sturen op romeinensymposium.fgw@vu.nl  met vermelding van uw naam en de organisatie waaraan u bent verbonden. De inschrijving sluit op zondag 10 december. 

Met vriendelijke groet,Ton Derks, Nico Roymans & Susanna Strijbis

Organisatie Romeinensymposium

 

Vanaf vrijdag 13 oktober (tijdens de Nationale Archeologiedagen) strijkt de onderzoekstent van de Pop-up ArcheoHotspot Romeinse Vicus in Alphen aan den Rijn weer neer in het Gemeentehuis. Het publiek helpt mee bij het onderzoek naar het Romeinse kampdorp van bijna 2000 jaar geleden.

Waar: Atrium, Gemeentehuis Alphen aan den Rijn, Stadhuisplein 1.

Wanneer: Op vrijdag 13 oktober van 10 tot 16:30u.

Daarna tot 1 december op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13 tot 16:30u.

Romeinse Vicus aan de Rijn

In hartje Alphen aan den Rijn stond vroeger een Romeins fort, een castellum. Het heette Albaniana. Rondom dit fort ontstond een kampdorp – vicus – waar handelaren, ambachtslieden en familie van de soldaten woonden en werkten. Hoewel er vijftig jaar lang opgravingen zijn gedaan, zijn veel vondsten nooit eerder bestudeerd en met elkaar in verband gebracht. Nu proberen archeologen antwoorden te vinden op vragen over ontstaan en duur van het kampdorp, de herkomst van de bewoners en de functie van het dorp.

ArcheoHotspots

Het onderzoek naar de Vicus is bijzonder omdat het publiek actief wordt betrokken. Het is afgelopen jaar begonnen op verschillende locaties in Alphen en komt nu terug in het Atrium van het gemeentehuis. Het project is een samenwerking tussen Romeinse Vicus aan de Rijn en de ArcheoHotspots.

ArcheoHotspot Romeinse Vicus in Alphen aan den Rijn wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Zuid-Holland, Gemeente Alphen aan den Rijn en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Volg de laatste ontwikkelingen ook op Facebook .

Dag van de Stadsarcheologie special: de presentatie van de NAR huizenbouw en percelering in de late middeleeuwen en nieuwe tijd.

5 oktober 2017 – 09:30 tot 17:00

Locatie: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5, 3811 MG Amersfoort

Op donderdag 5 oktober organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in samenwerking met de Stichting voor de Middeleeuwse Archeologie (SMA) het jaarlijkse symposium over stadsarcheologie. Dit jaar staat het thema “huizenbouw in de stad” centraal. De aanleiding hiertoe is het verschijnen van de NAR ‘Huizenbouw en percelering in de late middeleeuwen en nieuwe tijd’. In deze publicatie staan de resultaten van het interdisciplinaire Oogst voor Malta onderzoek dat BAAC in opdracht van de RCE heeft uitgevoerd naar de ontwikkeling van huizenbouw (steenbouw) en percelering in een tiental Nederlandse steden. Eerst worden de resultaten van het onderzoek besproken waarna deze door vakgenoten uit de verschillende disciplines kritisch tegen het licht worden gehouden. Aan het eind van de middag volgt de speciale keynote lecture door Brian Ayers uit Engeland over de potentie van stadsarcheologie in Europa. De dag wordt zoals gebruikelijk afgesloten met een borrel.

Crowdfundingscampagne voor onderzoek naar Schans Lammen

Nieuws, 21 augustus 2017

De Stichting Strandwal wil uitvinden waar de Schans Lammen precies lag. Op deze schans kwamen de Leidenaren er volgens de overlevering achter dat de Spanjaarden het beleg van de stad in 1574 tijdens de 80-jarige oorlog hadden opgegeven. Ze vonden de schans verlaten met alleen een kookpot gevuld met hutspot. Dit wordt jaarlijks begin oktober gevierd tijdens het Leids Ontzet.

Samen met de Leidenaren wil de stichting op zoek naar mogelijke (archeologische) resten van Schans Lammen. Dat moet nu gebeuren, want als eenmaal de werkzaamheden aan de Rijnlandroute (2017-2022) beginnen, kan daar voorlopig geen onderzoek meer plaatsvinden. Bovendien dreigen de eventuele resten van de schans dan voor altijd te verdwijnen. AWN Rijnstreek is betrokken bij de zoektocht.

Voor het onderzoek naar de Schans Lammen voert de Stichting Strandwal nu een crowdfundingscampagne voor resterende budget. Ga dus snel doneren, deel en like dit bericht en vraag vrienden, buren of familie het project te steunen!