Excursie DOMunder, Utrecht 4 november 2017

Op zaterdag 4 november ging onze najaarsexcursie naar DOMunder in Utrecht. Onze gids vertelde heel boeiend hoe, gedurende ruim 2000 jaar, op de plek van het Domplein gebouwd en verbouwd werd. Hij leidde ons rond langs de oudheden die zijn aangetroffen onder het Domplein. We zagen de restanten van het Romeinse castellum Traiectum met sporen van de Bataafse opstand, restanten van enkele huizen en kerken uit de Middeleeuwen en zelfs een eind 19e-eeuwse waterleiding om de uitbraak van cholera tegen te gaan.
Oh ja: de Romeinen hadden volgens onze gids al bedacht wat het netnummer van Utrecht zou moeten worden: XXX (zie bouwfragmenten).
Kortom: de rondleiding onder het Domplein was echt fantastisch. Een heel boeiende, gezellige en vrolijke middag.

Klik hier voor een foto van het Domplein in Utrecht.

 
  

Impressie van de excursie naar het Huis van Hilde, Castricum 30 september 2016

Vrijdag 30 september, organiseerde de AWN afd-17 voor haar leden met introducés, een excursie naar het Archeologisch centrum, Huis van Hilde, in Castricum. Met 17 deelnemers vertrokken wij met de trein naar Castricum. Keurig op tijd kwamen wij daaraan, nadat iedereen van de koffie en thee had genoten kregen wij een korte ‘college’ en een fantastische rondleiding langs de levenslijn van onze geschiedenis.
Na de lunch kregen wij wederom een rondleiding maar nu door het geklimatiseerde depot [heel bijzonder, voor ons geregeld] . Wij mochten in een doos de prachtige jurk, die vorig jaar opdook bij Texel, van dichtbij bewonderen. De jurk komt uit de gouden eeuw, waarschijnlijk is het schip in 1642 vergaan. Zij heeft dus meer dan 350 jaar onder water gelegen en heeft nog zoveel kleur en glans! Al met al een fantastische dagexcursie.