[rev_slider gaea]

Open monumentendag: AWN Twente actief bij Erve Hondeborg in Zenderen

AWN afdeling Twente actief bij Erve Hondeborg in Zenderen

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 12 september 2015, hebben leden van de AWN afdeling Twente geholpen bij het doorzoeken van baggerspecie afkomstig uit de gracht bij Erve Hondeborg in Zenderen, gemeente Borne.

Erve Hondeborg kan bogen op een zeer rijke historie. Zo dateert de eerste bronvermeldingvan 24 oktober 1333, toen met behoud van vruchtgebruik de Hondeborg door de broers Gerard en Berend van Zebelingen aan de bisschop van Utrecht werd overgedragen. In latere jaren werd de burcht vrijwel geheel vernietigd. Sinds 1610 tot op heden maakt Erve Hondeburg onderdeel uit van het landgoed Twickel in Delden. Uiteindelijk is er een boerderij gebouwd op de burchtheuvel.

De oorspronkelijke gracht was daaromheen nog als hoefijzervormig overblijfsel zichtbaar gebleven en is nu door het uitdiepen beter herkenbaar gemaakt. De agrarische activiteiten zijn anno 2012 gestopt. Momenteel wordt de boerderij bewoond en  is beschikbaar als vergaderlocatie en als pleisterplaats. Zie ook: www.ervehondeborg.nl.

Er zijn diverse vondsten gedaan, waaronder veel keramiek, lepeltjes en een vrijwel intacte kruik. Al met al een mooie archeologische invulling van de Open Monumentendag 2015.

Paul van Wijk (bestuurslid AWN afdeling Twente/lid hoofdbestuur AWN)

 

Post a comment