Antwoorden op vragen aan oudste familie van het Vechtdal komen op Familiepad

DALFSEN – “Wat deden jullie overdag?”, “Vierden jullie de verjaardagen?” en “Hoe zag jullie speelgoed eruit?”. Zo maar wat vragen, die door bezoekers van de website www.schatvandalfsen.nl worden gesteld aan de oudste familie van het Vechtdal, uit de tijd van de Trechterbekercultuur. Een deel van de antwoorden komt terug op het Familiepad, dat nu in het gebied Oosterdalfsen aan de Oosterdalfsersteeg wordt aangelegd en op 16 juni officieel in gebruik wordt genomen.

Experts en wetenschappers proberen aan de hand van historische informatie antwoorden te geven op de vragen, die via de website worden gesteld. En daarbij zal blijken dat er grote verbondenheid bestaat tussen families, die door eeuwen heen in deze regio hebben gewoond. Ook met de families van nu. Op de vindplaats van de Schat van Dalfsen wordt op dit moment een bijzonder Familiepad gerealiseerd door studenten van het Deltion College, dat herinnert aan de families van toen, maar ook gespreksstof geeft aan families, die het pad vanaf eind juni kunnen bezoeken. Een deel van de vragen en antwoorden, dat dankzij publiek en wetenschappers tot stand is gekomen, is terug te vinden op dit Familiepad.

Het is nog steeds mogelijk om vragen te stellen aan de Trechterbekerfamilie. Dat kan op www.schatvandalfsen.nl onder het kopje Familiepad!

Schat van Dalfsen

De schat van Dalfsen bestaat uit twee unieke vondsten. Zo werd in de zomer van 2015 een grote vondst gedaan uit de tijd van de Trechterbekercultuur. Een uitzonderlijk groot grafveld, sporen van een boerderij en een weg, die het Vechtdal verbindt met Noordwest-Europa.

In hetzelfde gebied werd ook een “schat” gevonden uit de Merovingische tijd (6e eeuw na Christus). Het is de eerste keer dat er een grafveld uit de periode in de regio Overijssel-Achterhoek werd opgegraven. Twee graven vielen hierbij speciaal op door hun grote rijkdom. Het gaat om houten grafkamers van een man en een vrouw, mogelijk een echtpaar. In het mannengraf werd een complete wapenuitrusting gevonden: een umbo (schildknop), een spatha (tweesnijdend slagzwaard), een sax (eensnijdend slagzwaard) en een lanspunt. Daarnaast lagen er nog een gesp, een aardewerken pot en een compleet gaaf gebleven glazen stortbeker in het graf. In het vrouwengraf lag ook een aardewerken pot met een glazen stortbeker. Maar het meest in het oog springende in dit graf zijn de twee halssnoeren (kettingen) van barnsteen, met ruim 400 kralen. En twee paar gouden mantelspelden, met almandijn (edelsteensoort). Een deel van deze vondsten wordt op dit moment tentoongesteld in het gemeentehuis in Dalfsen.

Post a comment