Westerheem gaat veranderen

Het verenigingsblad van de AWN, Westerheem bestaat dit jaar 65 jaar. Er is in de loop van die jaren veel aan het blad veranderd. De kernwaarde is steeds hetzelfde gebleven: het bundelen en uitdragen van archeologische kennis. Dit als vakblad voor archeologen – amateurs en professionals – en als verbindende schakel tussen de leden onderling en tussen leden en landelijk bestuur. We zijn trots op Westerheem als boegbeeld van onze vereniging.

Per 1 januari 2017 gaan we samen met Uitgeverij Matrijs een nieuw blad uitbrengen ‘Archeologie in Nederland. Vakblad voor vrijwilligers en professionals’. Het wordt de opvolger van Westerheem én Archeobrief. Ook nu blijft die kernwaarde behouden en zelfs versterkt. Die belofte doen we als landelijk bestuur en redactie van Westerheem. Met ‘Archeologie in Nederland’ presenteren we vanaf volgend jaar het beste archeologievakblad van Nederland.

Doel is een in alle opzichten hoogwaardig en toegankelijk blad te realiseren. Het moet een blad worden, dat zodanig interessant is dat alle archeologie-geïnteresseerden zich in het blad kunnen vinden én herkennen: vrijwilligers, professionals en allen die goed geïnformeerd willen worden over archeologisch onderzoek, archeologisch erfgoed en beleidsontwikkelingen in Nederland.

Het nieuwe blad gaat 5 maal per jaar verschijnen, met standaard 64 pagina’s op A4-formaat, en standaard 16 pagina’s verenigingsnieuws en nieuws van de afdelingen, in een losse bijlage. Op jaarbasis 400 pagina’s, tegen 336 pagina’s Westerheem in 2016.

Veranderen is ook afscheid nemen. Dat beseffen we heel goed. Het landelijk bestuur heeft unaniem tot deze stap besloten, omdat we vele voordelen zien. Met deze samenwerking voorkomen we dat we op Westerheem moeten gaan bezuinigen of kosten van het lidmaatschap moeten gaan verhogen om Westerheem in stand te houden.

U zult via de website op de hoogte worden gehouden van verdere ontwikkelingen.

Comments(4)

 1. Jos Kleijne says:

  Gemengde gevoelens hier, een geschiedenis van 65 jaar geef je niet zomaar op, maar om toekomstgericht te blijven: is er door de AWN/Matrijs ook nagedacht om bij blendle aan te sluiten en zo een nog grotere doelgroep te bereiken?

 2. Jobbe Wijnen says:

  Ha ik ben zeer benieuwd en zie uit naar het resultaat!
  Ik ben fan van beide bladen, Archeobrief en Westerheem, maar vind al langer dat er bij beiden ruimte is voor een mee toegankelijke benadering. De kwaliteit van westerheem is/was wetenschappelijk hoog, en daardoor minder toegankelijk voor het publiek, dat naar mijn idee de doelgroep is van de vereniging. De Archeobrief was AMZ-gericht zeer informatief, maar helde ook vaak naar droge kost. Voeg ze samen in een nieuwe grafisch en textueel net iets toegankelijkere format en het lijkt me super!

  Succes en ik zie uit naar het resultaat,
  Jobbe

Post a comment