Archeologie is voor iedereen tastbaar en toegankelijk in Batavialand

Lelystad – Op vrijdag 12 oktober opent in Batavialand te Lelystad de elfde permanente ArcheoHotspot. Batavialand wil voor iedereen archeologie toegankelijk en tastbaar maken. Hiervoor openen zij een ArcheoHotspot en kan men in oktober een uniek kijkje nemen in het maritiem depot.
ArcheoHotspot
De ArcheoHotspot in Batavialand is een plek waar je een archeoloog aan het werk ziet. Bezoekers kunnen er onder begeleiding van vrijwilligers meewerken aan de uitwerking van archeologisch onderzoek, eigen vondsten laten onderzoeken of gewoon kijken naar hoe archeologen te werk gaan. De ArcheoHotspot is elke woensdagmiddag en vrijdag geopend, iedereen kan gratis en zonder afspraak binnenlopen bij de ArcheoHotspot.
Rondleiding Maritiem Depot
Op vrijdag 12 oktober en zaterdag 13 oktober geeft Joran Smale, conservator van Batavialand, een rondleiding in het maritiem depot. In het depot liggen topstukken die (nog) niet in Batavialand te bezichtigen zijn. De collectie bestaat uit ca. 38.000 archeologische vondsten uit scheepswrakken, die gevonden zijn in Flevoland en op andere plekken in Nederland. Zoals het wrak van een 17e-eeuws beurtvaarder, dat is gezonken op de Zuiderzee met allerlei interessante spullen aan boord. Ieder stuk, groot of klein, heeft zijn eigen verhaal. Conservator Joran Smale vertelt hier graag over. De rondleiding is gratis. Kijk op Batavialand.nl voor tijden en de aanmeldingsprocedure.
Archeologie voor iedereen
Door het geven van rondleidingen en het openen van een ArcheoHotspot wil Batavialand voor iedereen, jong en oud, archeologie toegankelijk maken. Tenslotte ligt veel van onze verre geschiedenis verrassend dichtbij. In de bodem liggen sporen die mensen ver voor ons hebben achtergelaten. Batavialand vertelt dankzij deze sporen over het leven van onze voorouders.
Over Batavialand
In Batavialand ga je op reis door 7.000 jaar Nederlandse geschiedenis, met water als bittere vijand en als bron van voorspoed als thema. Batavialand bestaat uit een buiten gedeelte ‘de werf’ en een binnen gedeelte ‘het museum’. Op de werf beleef je een 17de -eeuws avontuur over oude schepen en ambachten. Zie je hoe schepen op authentieke wijze worden gemaakt en ga je aan boord van de reconstructie van het VOC-schip de Batavia. In het museum kun je onder andere een echt scheepswrak uit de 17de eeuw zien en de Flevowand zien. Bij de Flevowand loop je langs 60 meter geborduurde historische scènes en word je meegenomen door het indrukwekkende verhaal van de Zuiderzee.

Plaats een reactie