[rev_slider gaea]

Stichting Archeohotspot opgericht in samenwerking met AWN

Op donderdag 23 augustus is de Stichting ArcheoHotspot opgericht. De AWN is één van de partners en onze voorzitter Gajus Scheltema is één van de bestuursleden van de stichting.
Hiermee wordt de groei van de afgelopen jaren bezegeld met een belangrijke stap naar een onafhankelijke organisatie.
Het streven van de stichting is om de maatschappelijke betrokkenheid bij archeologie en erfgoed te bevorderen.
Dit doet zij o.a. door het openen van lokale ArcheoHotspots waar vrijwilligers en bezoekers meehelpen met de uitwerking van archeologisch onderzoek en sturing en advies te geven over de invulling van het concept aan de instellingen waar de ArcheoHotspots zijn ondergebracht.
Door het oprichten van een stichting kan het initiatief makkelijker worden ondersteund en krijgt het concept van de ArcheoHotspots bovendien een duurzame basis voor de toekomst. Als bestuursleden van de stichting treden op: Wim Hupperetz, Riemer Knoop en Gajus Scheltema. Het streven is om het bestuur in de nabije toekomst uit te breiden met nieuwe leden.  
 
De ArcheoHotspots zijn in 2014 opgericht onder de vleugels van het Allard Pierson Museum met als doel archeologie dichter bij het publiek te brengen.
In de afgelopen jaren zijn de ArcheoHotspots uitgegroeid tot een prijswinnend concept en in oktober zullen de tiende en elfde ArcheoHotspot van Nederland feestelijk worden geopend.
De ArcheoHotspots zijn ondergebracht bij lokale erfgoedinstellingen of musea en verbinden archeologen, vrijwilligers en publiek bij het archeologisch onderzoek, het uitwerkingsproces en de participatie in de resultaten daarvan.

Nieuw is dat de laatste jaren ook Pop-up ArcheoHotspots zijn geopend, bijvoorbeeld om het publiek te betrekken bij en te informeren over bijzondere opgravingen. Daarnaast geeft de stichting sturing en advies aan de instellingen waar de Hotspots zijn ondergebracht.

Partners van de ArcheoHotspots zijn het Allard Pierson Museum, de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie (AWN), Museum Het Valkhof, de Nationale Archeologiedagen en de Reinwardt Academie.

De tweede fase van de ArcheoHotspots wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het BankGiro Loterij Fonds, het VSB Fonds en het Mondriaan Fonds.

Post a comment