Archeologisch speurders gezocht voor onderzoek op de Veluwe

Eind april gaat een nieuw project, ‘Erfgoed gezocht‘, van start waarin iedereen kan meespeuren naar archeologische resten op de Veluwe. Dit project is een samenwerking tussen Erfgoed Gelderland en de Universiteit Leiden en iedereen met interesse voor archeologie kan meedoen.

De afgelopen jaren is de hoogte van Nederland gedetailleerd in kaart gebracht met de zogenaamde LiDAR-techniek (te raadplegen via het Actueel Hoogtebestand Nederland). Het grote voordeel van deze techniek is dat metingen door vegetatie heen gaan. De ondergrond van bijvoorbeeld bosgebieden is nu voor het eerst zichtbaar zonder dat bomen en struiken het zicht belemmeren. Dit levert een grote hoeveelheid nieuwe archeologische vondsten op zoals grafheuvels.

Omdat het traceren en evalueren van deze nieuwe resten een te grote klus is voor archeologen alleen, wordt geïnteresseerden gevraagd om mee te speuren naar nieuwe grafheuvels en andere archeologische structuren.

Informatiebijeenkomst voor potentiële vrijwilligers

Tijdens de informatiebijeenkomst op 10 april bij Cultura in Ede (15:00 – 17:00) zal het doel en de opzet van het project uiteengezet worden, zal uitgelegd worden hoe het speuren praktisch in zijn werk gaat en zullen we daar gezamenlijk mee starten via het online platform. Daarnaast wisselen wij graag tips uit met mensen die al ervaring hebben met het speuren naar archeologische resten.

De werkzaamheden

Als eerste onderdeel van het proces zal via de computer op de hoogtekaart gezocht worden naar nog onbekende archeologische structuren. Dit zal gebeuren via een online platform voor burgerwetenschap (www.zooniverse.org onder de projectnaam Erfgoed gezocht / Heritage quest) en kan gewoon thuis in een vrij momentje worden gedaan. In een tweede fase zullen we het veld in gaan om de nieuw ontdekte structuren in de werkelijkheid te evalueren.

Voor meer informatie over dit project kunt u zich richten tot Eva Kaptijn (e.kaptijn@erfgoedgelderland.nl).

Informatiebijeenkomst Erfgoed Gezocht project
Woensdag 10 april
 15:00 – 17:00
Cultura Ede (2de verdieping), Molenstraat 45, 6711 AW Ede

Plaats een reactie