De IJsselkogge, hanzeverleden boven water

Op 5 oktober wordt in het Stedelijk Museum Kampen gelanceerd: Hanzeverleden boven water Door: Wouter Waldus

Op 10 februari 2016 was Kampen getuige van een spectaculair schouwspel. Het wrak van een vijftiende-eeuws koggeschip werd uit de IJssel gelicht.

Deze onderneming was de meest complexe en grootschalige scheepsarcheologische lichting in Nederland tot dan toe. Het wrak werd in 2009 ontdekt tijdens sonaronderzoek in de IJssel in verband met het project Ruimte voor de Rivier.

Na archeologisch duikonderzoek bleek dat het wrak ondanks zes eeuwen onder water uitstekend bewaard was gebleven. De IJsselkogge.

Hanzeverleden boven water brengt de geschiedenis van deze in nationaal en internationaal opzicht belangwekkende vondst tot leven. De kogge speelde een hoofdrol in het Hanzeverleden van Kampen. Het boek bevat naast een gedetailleerd verslag van de lichting en het documentatie- en reconstructieproces, een rijk beeld van de historische context van het schip. Naast de geschiedenis wordt ook het toekomstperspectief van de IJsselkogge belicht.

Tegelijkertijd opent in het Stedelijk Museum Kampen op 5 oktober de tentoonstelling Kampen Koggestad. Geheimen van de IJsselkogge. Deze tentoonstelling laat de bezoeker op verschillende wijze kennis maken met het koggeschip en de IJsselkogge in het bijzonder, maar ook met het leven in Kampen tijdens de Hanzetijd, ook wel ‘de Gouden Eeuw’ van Kampen.

In het Stedelijk Museum Kampen zijn tal van bijzondere objecten te zien die het verhaal van de kogge en het stadsleven illustreren. Bij het Stadsarchief Kampen kunnen jong en oud op speelse wijze het verhaal van handel en zeevaart ervaren.

De Koggewerf tot slot laat de bezoekers kennis maken met een heuse kogge, de bouw ervan en tal van verhalen die daarover te vertellen zijn. De komende jaren wordt gewerkt aan de conservering van de IJsselkogge, zodat hij later tentoongesteld kan worden. Voor iedereen die niet zo lang kan wachten, bieden deze tentoonstelling en dit boek alvast een uniek perspectief op de belangrijke rol van de kogge in de geschiedenis van Kampen en de Hanze.

Boekinformatie De IJsselkogge. Hanzeverleden boven water | Wouter Waldus | 168 blz. | 22×28 cm | genaaid gebrocheerd met flappen | ISBN 978-90-5345-547-0 | €19,95| Uitgegeven in samenwerking met Gemeente Kampen, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Rijkswaterstaat

Geheimen van de IJsselkogge | Stedelijk Museum Kampen | Opening 5 oktober 2019 | Te zien tot en met 1 december 2019

Heeft u interesse in deze uitgave, wilt u bij de presentatie in het Stedelijk Museum Kampen (5 oktober) aanwezig zijn, een recensieexemplaar of beeldmateriaal ontvangen? Neem dan gerust contact op met Sarah Jongsma via 030 – 234 31 48, of via verkoop@matrijs.com

Post a comment