Erfgoed Gezocht: archeologisch vrijwilligerswerk

Informatiebijeenkomst ACEC-café – Apeldoorn

Begin mei is een nieuw project, genaamd Erfgoed gezocht, van start gegaan waarin iedereen kan meespeuren naar archeologische resten op de Veluwe. Dit project is een samenwerking tussen Erfgoed Gelderland en de Universiteit Leiden en iedereen met interesse voor archeologie kan meedoen.

De afgelopen jaren is de hoogte van Nederland gedetailleerd in kaart gebracht met de zogenaamde LiDAR techniek (voor iedereen te raadplegen via het Actueel Hoogtebestand Nederland). Het grote voordeel van deze techniek is dat metingen door vegetatie heen gaan. De ondergrond van bijvoorbeeld bosgebieden is nu voor het eerst zichtbaar zonder dat bomen en struiken het zicht belemmeren. Dit levert een grote hoeveelheid nieuwe archeologische vondsten op zoals o.a. grafheuvels.

De werkzaamheden

Omdat het traceren en evalueren van deze nieuwe resten een te grote klus is voor archeologen alleen, wordt aan eenieder die geïnteresseerd is gevraagd om mee te speuren naar nieuwe grafheuvels en andere archeologische structuren. Als eerste onderdeel van dit proces zal via de computer op de hoogtekaart gezocht worden naar nog onbekende archeologische structuren. Dit zal gebeuren via een online platform voor burgerwetenschap (www.zooniverse.org onder de projectnaam Erfgoed gezocht / Heritage quest) en kan gewoon thuis in een vrij momentje worden gedaan. In een tweede fase zullen we het veld in gaan om de nieuw ontdekte structuren in de werkelijkheid te evalueren.

De informatiebijeenkomst

Tijdens de informatiebijeenkomst op 22 mei in het ACEC-café te Apeldoorn zal het doel en de opzet van het project uiteengezet worden, zal uitgelegd worden hoe het speuren praktisch in zijn werk gaat en zullen we daar gezamenlijk mee starten via het online platform. Daarnaast wisselen wij graag ervaringen en suggesties uit met mensen die al ervaring hebben met het speuren naar archeologische resten. Aanmelden is niet nodig.

Mee speuren kan via http://www.erfgoedgezocht.nl.Meer informatie over dit project is te vinden op https://erfgoedgelderland.nl/erfgoedgezocht/ of neem contact op met Eva Kaptijn (e.kaptijn@erfgoedgelderland.nl). Informatiebijeenkomst Erfgoed Gezocht project Woensdag 22 mei 20:00 – 22:00 ACEC-café, Roggestraat 44, 7311 CD Apeldoorn

Comments(2)

 1. Nieuwsredactie says

  Dag meneer Wiebenga,

  Fijn om van u te horen dat u belangstelling hebt om aan het project “Erfgoed Gezocht” mee te doen.
  Zoals u hebt kunnen lezen op onze website gaat het om onbetaald vrijwilligerswerk.
  Een mooie gelegenheid om uw kennis in te brengen en te leren van anderen, want er zijn andere specialisten bij dit project betrokken.

  Op 22 mei is er in het ACEC-café in Apeldoorn een informatiebijeenkomst waar de opzet van het project wordt verteld, en hoe het speuren in zijn werk gaat.
  Daar wordt dan ook een begin gemaakt met het online platform voor mensen die zoeken naar archeologische resten.
  Ik hoop dat u in de gelegenheid bent om er morgen bij te zijn, aanmelden is niet nodig.

  Mocht u morgen niet kunnen, neem dan svp even contact op met Eva Kaptijn via e.kaptijn@erfgoedgelderland.nl
  Zij kan u vertellen hoe u ook kunt aansluiten.

  Het adres van het ACEC-café is:
  Roggestraat 44,
  7311 CD Apeldoorn.
  De bijeenkomst start om 20:00.

  Met vriendelijke groet,
  Ben Klein Nagelvoort
  Webredactie AWN Homepage

 2. Joy Wiebenga says

  Mocht u nog een vrijwilliger kunnen gebruiken voor het omzetten van data naar de archeohotspots website, dan zou ik graag willen helpen. Ik heb IT ervaring met websites. Ik hoor graag van u. Hartelijke groet, Joy Wiebenga.

Plaats een reactie