There is nothing to show here!
Slider with alias gaea not found.

Romeinenweek van 4 t/m 12 mei 2019

Vrouwen in de spotlight tijdens de Nationale Romeinenweek!

Van 4 tot en met 12 mei 2019 vindt de zesde editie van de Nationale Romeinenweek plaats. Een week die volledig in het teken staat van de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland, met dagelijks vele tientallen activiteiten en evenementen voor jong en oud.

Waar zijn de vrouwen?

Dit jaar richt de Nationale Romeinenweek zich op het thema Vrouwen in de Romeinse tijd in Nederland. Van moeders tot echtgenotes, van rijke villabewoonsters tot arme boerinnen, van inheemse vrouwen tot geliefden van officieren aan de limes. Vrouwen speelden een belangrijke rol in de samenleving, maar blijven vaak ten onrechte onderbelicht. De geschiedenis van Nederland in de Romeinse tijd is de geschiedenis van mannen én vrouwen.

Lange tijd toonden historici weinig interesse in het leven van Romeinse vrouwen. Antieke literatuur vormde de belangrijkste bron van informatie over de Oudheid en daarin lieten mannelijke schrijvers zich meestal laatdunkend uit over vrouwen. Met de opkomst van de moderne archeologie kwamen daar nieuwe bronnen bij, die een heel ander verhaal vertellen. En door grote veranderingen in de samenleving, zoals de vrouwenemancipatie, gingen onderzoekers andere vragen stellen. Zo ontdekten we een heel nieuw deel van onze geschiedenis.

Over de Nationale Romeinenweek

De Romeinse tijd in Nederland duurde bijna vijf eeuwen en is een van de meest fascinerende periodes uit onze nationale geschiedenis. Samen met Romeinse Limes Nederland en zo’n 150 partners (zoals musea, archeologische en historische organisaties) zet RomeinenNU deze periode centraal tijdens de Nationale Romeinenweek. Daarbij speelt de wens de Romeinse limes in Nederland te nomineren tot UNESCO Werelderfgoed een belangrijke rol. Net als voorgaande jaren staat de week garant voor een grote variëteit aan activiteiten en evenementen in heel Nederland: lezingen, wandel- en fietstochten, tentoonstellingen, boekpresentaties, kinderactiviteiten, culinaire bijeenkomsten en meer. Het programma zal tijdens de Romeinenweek te vinden zijn op www.romeinenweek.nl.

De Nationale Romeinenweek wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Fonds voor Cultuurparticipatie en van het samenwerkingsverband van de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed die samen met andere partners de Werelderfgoednominatie van de Romeinse limes in Nederland voorbereiden.

Plaats een reactie