Start Erfgoed Gezocht

Vanmiddag is bij Erfgoed Gelderland het startsein gegeven van Erfgoed Gezocht, het via de computer op de hoogtekaart naar nog onbekende archeologische structuren zoeken.

Roel Kramer

Iedereen met interesse in het verleden kan nu mee helpen met de zoektocht naar resten uit het verleden. Door nieuwe meettechnieken zijn veel nieuwe archeologische resten voor het eerst zichtbaar geworden en iedereen kan mee werken aan de zoektocht. Via de computer kan op de hoogtekaart worden gezocht naar nog onbekende archeologische structuren. Dit gaat via een online platform onder de projectnaam Erfgoed Gezocht / Heritage quest en kan gewoon thuis in een vrij momentje worden gedaan.

De afgelopen jaren is de hoogte van Nederland gedetailleerd in kaart gebracht met de zogenaamde Lidar techniek. Het grote voordeel van deze techniek is dat metingen door vegetatie heen gaan. De ondergrond van bijvoorbeeld bosgebieden is nu voor het eerst zichtbaar zonder dat bomen en struiken het zicht belemmeren. Dit levert een grote hoeveelheid nieuwe archeologische vondsten op zoals o.a. grafheuvels. Omdat het traceren en evalueren van deze nieuwe resten een te grote klus is voor archeologen alleen, wordt aan eenieder die geïnteresseerd is gevraagd om mee te speuren naar nieuwe grafheuvels, houtskoolmeilers en Celtic fields.

erfgoedgezocht.nl

Plaats een reactie