[rev_slider gaea]

Vrouwen in de schijnwerpers tijdens de Nationale Romeinenweek

Van 4 tot en met 12 mei is het Nationale Romeinenweek. Onder het motto ‘Waar zijn de vrouwen?’ staan dit jaar de vergeten vrouwen van de Nederlandse geschiedenis centraal. Hun verhalen komen tot leven in een week vol activiteiten door heel het land, van Groningen tot Heerlen en van Nijmegen tot Castricum.

Van boerin tot echtgenote, van moeder tot priesteres: vrouwen speelden vele rollen in de Romeinse samenleving. Ook in de Lage Landen. Waar Romeinse bronnen zwijgen, onthult modern onderzoek talloze nieuwe perspectieven. Zoals de Dame van Voerendaal, een rijke villa-eigenaresse vereeuwigd in steen; Fledimella, een vrijgelaten slavin uit Vechten die een plaats kreeg in haar meesters familie; of de Nijmeegse Vitilia, het slachtoffer van een dodelijke vloek. Vrouwen blijven nog te vaak onderbelicht in onze nationale geschiedschrijving, zeker wat de Oudheid betreft. Daar gaat deze Nationale Romeinenweek verandering in brengen. Want onze geschiedenis is de geschiedenis van mannen en vrouwen.

Wat is er te doen?

Tijdens de Nationale Romeinenweek zijn er tal van activiteiten te bezoeken voor jong en oud. Van tentoonstellingen tot lezingen, van kooklessen tot theater en van beauty-workshops tot wandeltochten. Veel activiteiten zijn verbonden met het thema van de week. Zo staan bezoekers in Museum Swaensteyn oog in oog met ‘Gera’, ontdekken ze bij De Vondst in Heerlen alles over de Dame van Voerendaal en gaan ze samen met het Drents Museum op reis naar het veen van het Meisje van Yde. Maar ook andere aspecten van het Romeins erfgoed in Nederland komen aan bod. Zo kunnen bezoekers samen met Staatsbosbeheer op excursie door de Romeinse geschiedenis van de Oostvaardersplassen, opent het Rijksmuseum van Oudheden een nieuwe tentoonstelling over Romeins glas, en wordt de Nationale Romeinenweek feestelijk afgesloten met een groot festijn in Castellum Hoge Woerd te Utrecht. Het volledige activiteitenprogramma van de Nationale Romeinenweek is te vinden op www.romeinenweek.nl.

Wie doet er mee?

Samen met vele tientallen musea en archeologische en historische organisaties zetten RomeinenNU en Romeinse Limes Nederland ons erfgoed uit de Romeinse tijd ieder jaar centraal tijdens de Nationale Romeinenweek. Met de Nationale Romeinenweek vragen de deelnemende organisaties daarnaast aandacht voor hun gedeelde wens om de Romeinse limes in Nederland te nomineren als UNESCO Werelderfgoed.

Post a comment