Een nieuwe werkgroep opgericht! De werkgroep heet “Werkgroep Geofysische Meettechnieken in de Archeologie”

De Erfgoedwetgeving heeft het de afgelopen decennia voor vrijwilligers in de archeologie steeds lastiger gemaakt om hun liefhebberij in het veld te kunnen beoefenen. Gelukkig kan het gebruik van niet-verstorende geofysische technieken uitkomst bieden.

Vrijwilligers van de AWN-afdeling in Eindhoven hebben zich in de afgelopen jaren de techniek van het toepassen van bodemradar eigen gemaakt. Deze Werkgroep voor Innovatieve Meettechnieken in de Archeologie voerde voor een zeer vriendelijke vergoeding onderzoeken uit in opdracht van vrijwilligers van archeologische werkgroepen en heemkundekringen, die meer te weten wilden komen over lang geleden verdwenen objecten.

Een veldmeting met een glimlach…

Vijf jaar en tachtig projecten later, legden ze hun ervaringen vast in een boek en werd het tijd om een volgende stap te zetten.

De werkgroep gaat nu onder de vlag van de landelijke AWN, haar activiteiten uitbreiden over Nederland en gaat ook bemiddelen bij de inzet van andere technieken, zoals elektromagnetisch onderzoek en magnetometrie.

De nieuw opgerichte werkgroep gaat verder onder de naam Werkgroep Geofysische Meettechnieken in de Archeologie is landelijk en heeft daarom een afdeling nr 32 gekregen.

Het doel van de nieuwe werkgroep is, naast het aanbieden van betaalbaar onderzoek, het uitdragen van kennis en vaardigheid over geofysische technieken. AWN vrijwilligers krijgen de mogelijkheid om actief met de technieken aan de slag te kunnen gaan.

Heeft u al een interessant project op het oog, dan kunt u alvast onderstaand aanvraagformulier bodemradar downloaden, invullen en opsturen naar onderstaand contactadres. De WGMA zal vervolgens zo spoedig mogelijk contact opnemen voor het maken van een afspraak ter voorbereiding van uw onderzoek.

Wilt u ook actief met bodemradar aan de slag, neem dan voor meer informatie contact op met onze werkgroep. Bodemradaronderzoek bestaat uit veel meer dan alleen techniek.

Contactadres : wgma@awn-archeologie.nl