Röntgenopname van gevonden pistool

Erik Willebrands van Stichting Texels Museum vond vorige week een oud pistool op De Hors. Het vuurwapen was nog wel als zodanig te herkennen, maar was behoorlijk aangetast door een langdurig verblijf in zee. Hulpstrandvonder Hans Eelman tipte Erik dat er met een röntgenopname meer te zien zou zijn. Dierenarts Kim Reuvers van Dierenartsenpraktijk Texel bleek bereid om hieraan mee te werken.

Erik was aan het werk bij Ecomare toen dierenarts Kim Reuvers een zeehond kwam onderzoeken. Omdat de dierenartsenpraktijk in Den Burg over een röntgenapparaat beschikt, vroeg Erik aan Kim of hij het pistool mocht langsbrengen voor een röntgenopname. En dat mocht!

Een röntgenfoto is in feite een negatief. Materiaal dat de röntgenstraling tegenhoudt, wordt licht op de foto. Op de röntgenfoto van het pistool is een aantal onderdelen goed te zien, waar onder het afschietmechanisme. Deze onderdelen zijn waarschijnlijk van koper of messing. De beelden bevestigen het vermoeden van conservator Alec Ewing van Museum Kaap Skil dat het om een pistool met een vuursteenslot gaat. Dit type buskruitpistool is vanaf de zestiende tot en met de negentiende eeuw in gebruik geweest, ook door de Engelse marine.

Bron: Stichting Texels Museum

Post a comment