Wonen in de Oudheidkamer

Eén van de belangrijke verkiezingsthema’s is wonen. Ook op Texel is de nood aan betaalbare huurwoningen hoog. Nu de Oudheidkamer door de corona-crisis al een jaar gesloten is, heeft Stichting Texels Museum besloten het kleine museum beschikbaar te stellen aan een woningzoekende. Het huis wordt ingericht verhuurd, in eerste instantie voor 1 jaar. Afhankelijk van de omstandigheden kan het huurcontract worden verlengd.

Vanwege de inrichting is het huis niet voor iedereen geschikt. Zo zijn de bedstedes vrij kort, dus heel lange mensen zullen er niet comfortabel in slapen. Ook voor astmatische mensen is het minder geschikt, omdat er op open vuur moet worden gekookt. Koukleumen zullen zich er minder thuis voelen door de enkelsteens muren en ramen van enkel glas. En wie het teveel moeite vindt om de was op de hand te doen en water uit de pomp te halen, heeft ook een probleem.

Naast beperkingen biedt het wonen in de Oudheidkamer ook veel voordelen. Zo kan er vrij geoogst worden uit de kruidentuin, biedt de kelder prachtige opslagmogelijkheden voor voorraden en is het huis heel centraal gelegen. Bovendien biedt STM het huis aan voor de schappelijke huurprijs van € 650,- per maand, inclusief gas, water, elektriciteit en wifi.

Vanwege de ligging en het karakter van het huis, zijn er wel enige voorwaarden verbonden aan de huurder. Zo wordt deze geacht zich op enigszins oudhollandse wijze uit te drukken wanneer hij of zij wordt aangesproken door toeristen. STM voorziet daarom in een lijst archaïsche woorden waar de huurder naar believen uit kan putten. Ook is het wenselijk dat de huurder zijn of haar kleding aanpast. Heel ver hoeft de huurder daarin niet te gaan; klederdracht is niet nodig.

Stichting Texels Museum wil graag iedereen gelijke kansen bieden om de nieuwe huurder van de Oudheidkamer te worden. Daarom wordt er geloot. Belangstellenden kunnen hun interesse kenbaar maken via een mail aan info@oudheidkamertexel.nl of door een briefje onder de deur van de Oudheidkamer te schuiven. Het huis heeft geen brievenbus, maar er is wel ruimte onder de deur. Aanmelden kan tot woensdag 31 maart, 17 uur. De dag erna wordt bekend gemaakt welke naam uit de stapel is getrokken en wie zich dus voor in elk geval een jaar de bewoner van de Oudheidkamer mag noemen.

Meer informatie: 

Corina Hordijk, manager Museum Kaap Skil en Oudheidkamer, 0222-314956, corinahordijk@kaapskil.nl