• za
  03
  jul
  2021
  zo
  25
  jul
  2021

  12:00 - 17:00Stadhuisplein, Eindhoven

  Eindhoven Museum staat vanaf zaterdag met Eindhoven Panorama op het Stadhuisplein. Eindhoven Panorama is een openluchtpanorama met een omtrek van 70 meter. De levensgrote collage bestaat uit foto’s, tekeningen en verhalen over een eeuw Eindhoven. De installatie van Florian de Visser blijft tot en met 25 juli staan en is gratis te bezoeken.

  Eindhoven Panorama is het sluitstuk van Museum door de Stad. Het programma heeft drie jaar met installaties in de stad gestaan, van Winkelcentrum Woensel tot stationsplein en van Dutch Design Week tot Park Hilaria. In het kader van jubileumjaar Eindhoven 1920-2020 stond Eindhoven Museum vorig jaar met De Toren van Eindhoven in alle delen van de stad: Strijp, Woensel, Tongelre, Stratum en Gestel en dit jaar in Eindhoven centrum met Eindhoven Panorama.

  Loop door 100 jaar Groot-Eindhoven
  Eindhoven Panorama is een collage met allerlei foto's en beelden van de stad, aangevuld met objecten uit de collectie en illustraties van de ontwerper. Het kunstwerk ziet er niet alleen indrukwekkend uit, je raakt er ook niet op uitgekeken. Er is voor iedere bezoeker iets te zien en te ontdekken. De beelden komen uit verschillende periodes van de stad, verleden en heden wisselen elkaar voortdurend af. Er zijn bijvoorbeeld foto's te zien van monumenten in aanbouw en gebouwen die inmiddels niet meer bestaan. Het panorama nodigt tevens uit tot onderling gesprek.

  De bezoekers van het panorama kunnen ook naar een audiotour luisteren, die Twan Hofman en Publikators speciaal voor de installatie hebben gemaakt. Er is voor elk stadsdeel een korte audiotour, die je meeneemt door de jaren heen en langs de belangrijkste gebeurtenissen. Bezoek Eindhoven Panorama van 3 tot en met 25 juli, op woensdag tot en met zondag tussen 12:00 en 17:00 uur. Aanmelden is niet nodig. Neem voor de audiotour eigen telefoon en oordopjes mee.

  Toon details

 • wo
  07
  jul
  2021

  20:00Online

  Peter de Boer, stadsarcheoloog van Eindhoven houdt op woensdag 7 juli een online lezing over Archeologie in Eindhoven.

  'Ondanks het ‘corona-jaar’, waren er in de gemeente Eindhoven veel ontwikkelingen op het gebied van de Archeologie.

  We hebben ons als gemeente Erfgoeddoelen gesteld. Én er lopen prachtige projecten met soms spectaculaire resultaten'.

  De lezing begint om 20 uur en is te volgen via Teams.

  Meld je aan door een mail te sturen naar awnafdeling23@gmail.com, en je krijgt de link en een uitleg toegestuurd.

  Toon details

 • vr
  27
  aug
  2021
  za
  28
  aug
  2021

  testlocatie

  Hier komt de tekst van het evenement

  Toon details

 • vr
  10
  sep
  2021

  ntbSectie C

  Na ruim anderhalf jaar vrijwel alleen online contact te hebben gehad, wordt het hoog tijd om elkaar weer eens te zien. Om dat weerzien een extra feestelijk tintje te geven, willen we dat doen in de vorm van de traditionele barbecue. Die hebben we echt gemist... Uiteraard bestaan er nog onzekerheden of de over een paar weken geldende regels het zullen toelaten, maar we gaan uit van een positief scenario. We hopen snel door te kunnen geven of het werkelijk door kan gaan. Hopelijk melden jullie je allemaal aan, zodat we samen het glas kunnen heffen op een nieuw begin... en het wordt vast gezellig. Aanmelden via mailadres awnafdeling23@gmail.com

  Toon details

 • za
  11
  sep
  2021
  zo
  12
  sep
  2021

  ntbEindhoven & Woensel

  Op 11 en 12 september worden twee wandelingen georganiseerd met als thema Eindhoven ondergronds en Woensel ondergronds. Startplaats en tijdstip volgen nog.

  De wandelingen zijn onderdeel van het project gemeenschapsarcheologie (Community Archaeology Rural Excavations (CARE)) in Woensel

  In 2019 hebben de bewoners van de wijk Oude Toren in eigen tuinen of openbare groenstroken putjes gegraven van een bij een meter. De uitgegraven grond werd gezeefd en alle vondsten werden verzameld. Aan de hand van het verzamelde vondstmateriaal kunnen we een eerste beeld vormen van de plaats en omvang van bewoning op verschillende momenten in de tijd.

  In 2020 kon het onderzoek niet doorgaan vanwege corona. Wij hopen op 25 en 26 september weer een vervolg te geven. Het graafweekend speelt zich af rond de Oude Toren in Woensel en wordt georganiseerd door de Archeologische Vereniging Kempen- en Peelland (www.awn-archeologie.nl/23) en het Erfgoedhuis van de gemeente Eindhoven (www.eindhoven.nl/stad-en-wonen/stad/erfgoed/het-erfgoedhuis) in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.

  Toon details

 • wo
  29
  sep
  2021

  20:00Online

  Zoals bekend was de overgang van de Late Middeleeuwen naar de Nieuwe Tijd een roerige tijd voor de Meierij. Gemert was in die periode een Vrije Heerlijkheid.
  In tegenstelling tot andere Vrije Heerlijkheden wist de familie Van Gemerde (en later de Duitse Orde) Gemert buiten het hertogdom van Brabant te houden. Dat betekende wel dat Gemert voor zijn eigen verdediging moest zorgen.
  In de periode 1478-1543 lag Gemert in de frontlinie van de verschillende oorlogen tussen de hertogdommen Gelre en Brabant, de zogenaamde Gelderse oorlogen. Ook in de periode die daarop volgde, tijdens de 80-jarige oorlog (1568 - 1648), had Gemert regelmatig te maken met muitende en plunderende rondtrekkende soldatenbendes.

  Uit historische bronnen is bekend dat op veel plekken in de Meierij landweren aangelegd werden om de plunderende soldaten te vertragen. Doorgaande routes werden afgesloten door hekken met draaibomen. Ook van Gemert was bekend dat ze werd beschermd door een landweer, gelegen aan de Snelle Loop. Lang was niet bekend hoe de verdediging aan de noordgrens van de heerlijkheid geregeld was. Het antwoord op die vraag kwam in 2007, tijdens de opgraving Doonheide I, en in 2020-21 tijdens het archeologisch onderzoek Doonheide II en III. Een klein deel van de verdediging keerde na het archeologisch onderzoek terug in de wijk Doonheide I als reconstructie.

  In deze lezing wordt verder ingegaan op de noordelijke verdediging van de vrije heerlijkheid Gemert. Hoe deze eruit zag, wat de (voorlopige) resultaten van het archeologisch onderzoek van 2020-21 zijn en de pogingen om ook in Doonheide II en III een stuk van de verdediging terug te brengen.

  De lezing van regioarcheoloog Janneke Bosman vindt op 29 september online plaats. Aanmelden kan via awnafdeling23@gmail.com

   

   

  Toon details

 • wo
  27
  okt
  2021

  20:00Erfgoedhuis Eindhoven of online

  De stichting Mergor in Mosam mag zich al jaren de meest actieve groep van duikende archeologische vrijwilligers in Nederland noemen. Wat wij doen en gedaan hebben staat uitvoerig op onze website www.mergorinmosam.nl maar het is leuker om er eens iets over te vertellen. In een trilogie geeft Peter Seinen drie presentaties van recente projecten:

  • De grootste onderwater-archeologische site van Nederland
  • De waterput op landgoed Watermeerwijk
  • De Romeinse brug bij Zuilichem

  Hopelijk tot ziens op woensdagavond 27 oktober om 20:00 in het Erfgoedhuis in Eindhoven. Je bent van harte welkom.

  Daarnaast is de lezing ook online te volgen via Teams. Wil je digitaal deelnemen, meld je aan via awnafdeling23@gmail.com

   

   

  Toon details

 • wo
  24
  nov
  2021

  20:00Erfgoedhuis Eindhoven en online

  Breukbewegingen hebben in oostelijk Brabant het landschap voor een belangrijk deel gevormd. Er zijn hoogteverschillen ontstaan en de waterhuishouding is sterk beïnvloed. Dit, maar ook nog andere aspecten hadden invloed op de manier waarop mensen het landschap gebruikten en beleefden. In de lezing wordt ingegaan op allerlei bijzonderheden in de buurt van breuken en de manier waarop mensen daarvan gebruik hebben gemaakt en hoe ze ermee omgingen. Niet de oorzaak van het ontstaan van de Peelrandbreuk en de geologische verschijnselen vormen het zwaartepunt, maar wat je er nu nog van merkt en ziet in het landschap en wat mensen ermee deden.

  De lezing van Jan Timmers op 24 november begint om 20 uur en vindt indien mogelijk in het Erfgoedhuis plaats en daarnaast online te volgen. De lezingen zijn gratis en ook toegangelijk voor niet-leden. Aanmelden is verplicht via awnafdeling23@gmail.com.

  Toon details

 • wo
  08
  dec
  2021

  20:00Erfgoedhuis Eindhoven en online

  Op 8 december 2021 houden we het tweede deel van de jaarvergadering. Na de vergadering houdt Ria Berkvens een lezing over het kasteel van Mierlo.  Aanmelden voor de jaarvergadering is verplicht.

  Toon details

 • wo
  12
  jan
  2022

  20:00Online

  We zijn het jaar goed begonnen. Voorafgaand aan de nieuwjaarsborrel op 12 januari nam Hanneke van Alphen nam ons mee naar Maashorst, de nieuwe gemeente na de samenvoeging van Uden en Landerd. Ze vertelde tijdens de online lezing over opgravingen, vondsten en onderzoeken van het afgelopen jaar. Zelfs in de kelder van het Heemhuis. In 2022 wordt onder meer een tentoonstelling ingericht in het knekelhuis. In vervolg op de lezing wordt in maart een excursie naar Uden georganiseerd.

   

   

  Toon details

 • vr
  18
  feb
  2022

  10:30Cultureel Centrum ’t Spectrum, Schijndel

  Op vrijdag 18 2022 organiseert AWN de cursus erfgoedvrijwilligers en de omgevingswet in Schijndel.

  De cursus bestaat uit twee delen: een online module en een cursusdag op locatie. De module is bedoeld om basiskennis over de omgevingswet, de erfgoedwet en burgerparticipatie. Het tweede deel is bedoeld om met elkaar bewust te worden van welke manieren er zijn om als erfgoed-vrijwilliger op een effectieve manier op te komen voor het belang van erfgoed onder het stramien van de nieuwe omgevingswet. Er zijn zijn diverse workshops te volgen met Hetty Laverman (AWN, TVE) en Roel During (WUR); Karel Loeff en Christian Pfeiffer (Heemschut), Ria Berkvens (regioarcheoloog Brabant/AWN) en Ineke Strouken (bestuurslid Brabants Heem).

  Aanmelden kan via: info@heemschut.nl of via secretaris@awn-archeologie.nl onder vermelding van :voor- en achternaam; adres; lid van: …; telefoonnummer; emailadres.
  Kosten: een bijdrage van 17.50 p.p.  Vragen? Mail h.m.lavermanberbee@gmail.com

  Toon details

 • zo
  06
  mrt
  2022

  10:00Uden

  In vervolg op de lezing tijdens de nieuwjaarsborrel op 12 januari is een excrusie georganiseerd. Hanneke van Alphen, amateurarcheoloog neemt ons op 6 maart2022 mee en vertelt over het gebied. De wandeling duurt ongeveer 1 ½ uur. Ga mee terug in de tijd en ervaar een stukje oud Uden. Als afsluiting is er gelegenheid om zelf een kopje koffie te bestellen in Natuurcentrum de Maashorst.

  Aanmelden via awnafdeling23@gmail.com

   

   

   

  Toon details

 • wo
  25
  mei
  2022

  20:00Erfgoedhuis Eindhoven, Gasfabriek 2 Eindhoven

  De jaarvergadering van AVKP wordt gevolgd door een lezing Dertien Provinciën onderwater door Peter Seinen en afgesloten met een borrel.

  De vrijwilligers van de stichting Mergor in Mosam voeren onderwater-archeologische projecten in binnen en buitenland uit. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed subsidieerde twee van die projecten. Deze Dertien Provinciën projecten brachten de stichting naar twee interessante locaties in de Maas. In Gennep werd een zeer zeldzame peilschaal onderzocht en in Maastricht werden de resten van Romeinse bruggen in kaart gebracht. In twee korte presentaties worden de verhalen achter deze zeer bijzondere objecten verteld.

   

  Toon details

 • wo
  08
  jun
  2022

  20:00Erfgoedhuis Eindhoven, Gasfabriek 2 Eindhoven

  Regioarcheoloog Ria Berkvens vertelt over recente archeologische onderzoeken in de regio.

  De avond was bijna te kort. Regioarcheoloog Ria Berkvens had drie jaar archeologisch onderzoek uit de regio verzameld en stond stil bij de ontwikkelingen en bijzonderheden.

  Ria presenteerde een mooi overzicht van vindplaatsen gekoppeld aan perioden uit de geschiedenis. Ze wees op het belang van het uitvoeren van voldoende en het juiste onderzoek en het koppelen van resultaten van dit onderzoek. De onderzoeken leveren nog steeds nieuwe inzichten op in vroegere bewoning van onze regio en hier dragen lokale heemkundekringen en werkgroepen volop aan bij.

  Toon details

 • za
  18
  jun
  2022

  11:00 - 17:00Erfgoedhuis Eindhoven, Gasfabriek 2 Eindhoven

  Op zaterdag 18 juni is er een open dag in het Erfgoedhuis in Eindhoven van 11 tot 17 uur.

  Je kunt rondkijken in de werkplaats waar vondsten worden verwerkt en kennismaken met de archeologische topstukken/vondsten, die zijn tentoongesteld.

  Om 12 uur en om 14 uur geeft Wim van Hoof rondleidingen door Eindhoven langs archeologische plekken. Meld je aan voor de rondleiding via awnafdeling23@gmail.com.

  Verder zijn er activiteiten voor kinderen. Je kunt onder meer scherven opgraven en potjes plakken, een speurtocht volgen en met een microscoop vondsten bekijken. Kortom genoeg te zien en te doen!

   

  Toon details

 • di
  05
  jul
  2022

  20:00Erfgoedhuis Eindhoven, Gasfabriek 2 Eindhoven

  Smaak op stand
  Tafelrestjes van de Nassaus, (1530-1540)
  Theo de Jong (archeoloog gemeente Helmond & Erfgoedhuis Eindhoven) houdt op 6 juli een lezing: Tijdens archeologisch onderzoek bij het kasteel van Breda in 1992 kwam een rijkgevulde stortkoker tevoorschijn. De inhoud wijst op een bijzondere maaltijd.
  De vondsten worden vergeleken met andere complexen uit Breda en andere vindplaatsen in oostelijk Noord-Brabant.
  Theo de Jong vertelt over de resultaten van dit onderzoek, dat is opgenomen in het boek Gevleugelde geschiedenis van Nederland.
  6 juli 2022
  20.00u
  Erfgoedhuis, Gasfabriek 2 Eindhoven

  Toon details

 • wo
  06
  jul
  2022

  20:00Erfgoedhuis Eindhoven, Gasfabriek 2 Eindhoven

  Theo de Jong, archeoloog gemeente Eindhoven en Helmond houdt op 6 juli een lezing over Smaak op stand. Tafelrestjes van de Bredase Nassaus (1530-1540).

  Toon details

 • vr
  02
  sep
  2022

  16:30Sectie C, Daalakkerweg Eindhoven

  De jaarlijkse AVKP-BBQ vindt plaats op 2 september 2022.

  Aanmelden kan via awnafdeling23@gmail.com

  Toon details

 • wo
  14
  sep
  2022

  20:00Erfgoedhuis Eindhoven, Gasfabriek 2 Eindhoven

  Op woensdagavond 14 september start Jesper de Raad (senior) archeoloog in samenwerking met de AVKP met de uitwerking van vijf kleinschalige opgravingen in de wijk de Bergen in Eindhoven.

  De aftrap van de uitwerking begint met een workshop. De workshop bestaat uit een korte presentatie gevolgd door het inventariseren van de gegevens (vondsten, vlak- en profieltekeningen en dia’s) en het opstellen van geschikte onderzoeksvragen. De workshop is bedoeld om vrijwilligers te enthousiasmeren om mee te helpen. Het uitwerken van een (oud) archeologisch onderzoek is namelijk veelzijdig en gebeurt bij voorkeur in teamverband.

  Het doel van de uitwerking is om de resultaten van de oude opgravingen helder te krijgen en te verwerken in een archeologische rapportage. Uiteraard hopen we ook dat de uitwerking leidt tot het succesvol beantwoorden van gezamenlijk opgestelde onderzoekvragen die ons meer inzicht geven over de geschiedenis van het gebied. De totale uitwerking van de kleinschalige oprgravingen vindt vanaf14 september in meerdere weken plaats. De doorlooptijd is uIteraard afhankelijk van het aantal deelnemers.

  Wil je meehelpen met (een deel) van de uitwerking? Kom dan op woensdag 14 september om 20 uur naar de workshop in het Erfgoedhuis Eindhoven.

  Kun je nog niet aansluiten, maar wil je wel meedoen met de uitwerking, meld je dan even via awnafdeling23@gmail.com.

  Toon details

 • vr
  16
  sep
  2022

  10:00Den Bosch

  Op 16 september is er een excursie naar Den Bosch, met een mooi dagprogramma opgesteld door de excursiecommissie.

  10.00 uur Bolwerk Sint Jan, sint Janssingel 18 Den Bosch. Ontvangst door Stads en regioarcheoloog Ronald van Genabeek, rondleiding en wandeling naar de stadsmuur.

  13.00 uur lunch. Eigen gelegenheid of …

  1400 uur – 1700 uur Stadswandeling olv Herbert Vorwerk en andere deskundige groepsleden.

  17.00 uur eind met een cafébezoek.

   

  Deelname: AVKP leden en bekenden met belangstelling voor bouw en bouwhistorie.

  Vervoer: Trein of auto

  Aanmelden via awnafdeling23@gmail.com

   

  Toon details

 • wo
  05
  okt
  2022

  20:00Erfgoedhuis Eindhoven, Gasfabriek 2 Eindhoven

  Na het afscheid van Nico Arts is het allesbehalve stil geworden rond de archeologie in Eindhoven. De nieuwe stadsarcheoloog, Peter de Boer, wil de resultaten hiervan graag met de bevolking van Eindhoven en andere geïnteresseerden delen.

  Naast een korte uiteenzetting over het nieuwe beleid, is er ruimschoots aandacht voor de inzichten die uit een aantal leuke onderzoeken voortgekomen zijn. Onder andere passeren de revue: een bijzondere vroege midden steentijdvondst in de Luciferstraat, de middeleeuwse vestingwerken en de vestingwerken uit de Tachtigjarige Oorlog in de binnenstad en onderzoek naar nederzettingen uit de periode rond het ‘jaar 0’. Last but not least worden ook de achtergronden bij de vondst van twee militaire helmen uit de Tweede Wereldoorlog uit de doeken gedaan.

  Het gaat gebeuren op woensdagavond 5 oktober in het Erfgoedhuis in Eindhoven.

  U hoeft u niet aan te melden, maar het aantal toehoorders is in verband met brandweervoorschriften wel beperkt tot 50. En er is voor iedereen een kopje koffie of thee. Wij hopen vele erfgoed-geïnteresseerden te ontmoeten.

   

  Datum woensdag 5 oktober 2022

  Tijd: 20:00 tot circa 21:00- 21:30

  Adres: Gasfabriek 2A in Eindhoven (zijstraat van de Nachtegaallaan).

  Toon details

 • za
  05
  nov
  2022

  12:00Kempenmuseum De Acht Zaligheden Eersel

  Het doel van de AVKP-regiodag is het uitwisselen van kennis en ervaring over archeologie met onze contactpersonen en deskundigen in onze regio. Dit zijn ondermeer contactpersonen van lokale heemkundekringen en/of archeologische werkgroepen, vrijwilligers met oog voor lokale archeologie, archeologen en bestuursleden van AVKP. We organiseren een lunchbijeenkomst gevolgd door een interessante rondleiding.

  Het onderwerp van deze bijeenkomst gaat over het advies van de raad van cultuur na de evaluatie van de erfgoedwet en wat vrijwilligers daarmee kunnen. Onder deskundige leiding van regioarcheologen Ria Berkvens en Janneke Bosman. Gevolgd door het uitwisselen van nieuws en ervaringen.

   

  Toon details

 • wo
  09
  nov
  2022

  20:00Erfgoedhuis Eindhoven, Gasfabriek 2 Eindhoven

  Vanwege de ontwikkeling van de nieuwe wijk Luchen in Mierlo wordt al sinds 2005 archeologisch onderzoek uitgevoerd in het gebied rondom de Luchense Loop. Daarbij zijn meerdere opgravingen uitgevoerd die resten hebben opgeleverd uit de IJzertijd, de Romeinse tijd, de Late Middeleeuwen en de Nieuwe tijd.

  Martijn Bink, senior archeoloog bij VUhbs archeologie zal de resultaten van het recente, maar ook van het oudere onderzoek in dit gebied presenteren, waarbij ook archeologisch onderzoek dat net buiten Luchen ligt wordt aangestipt. Zo kan een beeld worden geschetst van de ontwikkeling van de bewoning in deze regio vanaf de IJzertijd tot nu.

  Toon details

 • za
  19
  nov
  2022

  09:00vanaf Erfgoedhuis Eindhoven

  Slot Loevestein, gelegen in het westelijke puntje van de Bommelerwaard waar Maas en Waal samenstromen wordt de excursielocatie op 19 november. Dit kasteel begon als een eenvoudige toren, groeide uit tot het grootste middeleeuwse kasteelcomplex van Nederland en werd later als gemoderniseerd fort een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

  De werkgroep excursies erfgoedhuis organiseert deze archeologische excursie in slot Loevestein. Haro van Galen zal een aantal vitrines met vondstmateriaal zal toelichten en geeft een rondleiding rond, en in het kasteel. Ook is er de mogelijkheid om zelf op onderzoek in te gaan. Verder staat hij een even stil bij een belangrijke vindplaats van blijdestenen zo’n 500 meter van Loevestein. Bovendien is er een beschermde archeologische locatie van een oudere uithof (een soort dependance van een klooster) van cisterciënzer monniken. In het Munnikenland bij Loevestein waar Haro nog even wil stilstaan.

  Aanmelding en vragen kunnen naar Diny Raaijmakers via e-mail awnafdeling23@gmail.com. Graag bij de aanmelding aangeven wie mee wil rijden. Als je zelf rijdt graag doorgeven of je mensen mee wil nemen in je auto (kosten 7,50 euro). Verder zijn er kosten voor de entree van Slot Loevestein.

  Dagplanning

  Vertrek om 9.00 uur vanaf het Erfgoedhuis en aankomst bij slot Loevestein rond 10 uur. Na de koffie start de rondleiding van 11 tot 12:30 uur.  Na de lunch (eigen lunch of in de taveerne) bezoek aan Blijdestenen en Uithof van het Cisterciënzer klooster (archeologische locatie). Eventueel nog wandeling rond kasteel Ammersoyen.

  Toon details

 • wo
  07
  dec
  2022

  20:00Erfgoedhuis Eindhoven, Gasfabriek 2 Eindhoven

  Op woensdag 7 december geeft Bas Aarts een lezing in het Erfgoedhuis.

  Toon details

 • za
  10
  dec
  2022
  za
  17
  dec
  2022

  10:00 - 12:30 Erfgoedhuis. Gasfabriek 2 Eindhoven

  Jeroen Snelten maakt ons wegwijs in het archeologisch restaureren van keramiek en stenen werktuigen. Deze kennismakingsscursus bevat veel verschillende onderwerpen en wordt gegeven in twee delen. Aanmelden is verplicht.

  Onderwerpen:

  1.   Waarom keramiek of Steentijd werktuig restaureren en bestuderen?
  2.   Geschiedenis van eerste keramiek.
  3.   Soorten keramiek en baktemperaturen.
  4.   Voorbereidingen restaureren oud gerestaureerd keramiek.
  5.   Regels en tips bij restaureren van keramiek in archeologie.
  6.   Soorten restauraties en afwegingen.
  7.   Zouten in keramiek.
  8.   Soorten lijmen en preparatie stoffen.
  9.   Vulmiddelen voor reconstructies.
  10.   Hulpmiddel bij reconstructies.
  11.   Inkleuren (retoucheren) en afwerking.
  12.   Voorbeelden van restauraties.
  13.   Bakken in het groot. Marokko.
  14.   Tentoonstellen en vervoer keramiek.
  15.   Bakexperiment pit fire

   

  Wanneer: op zaterdagmorgen 10 en 17 december 2022 van 10.00 uur tot 12.30 uur

  Waar:        Erfgoedhuis. Gasfabriek 2 Eindhoven.

  Kosten:      5,- € per persoon voor de hele cursus. Betalen bij start.

  Aantal deelnemers: Minimaal 10 maximaal 20, aanmelden is verplicht en kan via awnafdeling23@gmail.com

  Toon details

 • wo
  04
  jan
  2023

  20:00Erfgoedhuis Eindhoven, Gasfabriek 2 Eindhoven

  Op 4 januari vindt de nieuwjaarsborrel van AVKP plaats en vooraf geeft Marius Strijbosch, voorzitter van heemkundevereniging Erthepe een lezing over het Verborgen verleden onder N6126 in Erp. Daarna toosten we met onze leden op het nieuwe jaar.

  Over de lezing:

  Van april 2019 tot januari 2020 is de doorgaande weg door Erp (N616) gereconstrueerd. Bij de voorbereidingen was geen rekening gehouden met mogelijke archeologische sporen in het traject.

  Toen de archeologische werkgroep van Heemkundekring Erthepe de gemeente daarmee confronteerde, hebben de erfgoedambtenaar en de uitvoerende projectleider van Meierijstad snel actie onder-nomen. Twee archeologen werden in de arm genomen om te bepalen welke delen van het traject nader archeologisch onderzoek verdienden. Dat bleken een terrein rondom de kerk en bij de brug over de Aa te zijn. Bij de overige delen van het traject volgden leden van de werkgroep in Erp het explosievenonderzoek van Bodac. Erp lag tijdens de operatie Market Garden in september 1944 enkele dagen in de frontlinie.

  Jarenlang denderde er zwaar verkeer over de N616 in de kom van Erp. Heeft het onderzoek aan de doorgaande weg desondanks nieuwe kennis opgeleverd over de geschiedenis van het kerkdorp Erp en zijn vroegere bewoners? Daarover gaat de presentatie die Marius Strijbosch, coördinator van de archeologische werkgroep van Erthepe, op 4 januari 2023 in het Erfgoedhuis in Eindhoven geeft.

  Deze lezing begint om 20 uur en vindt plaats voorafgaand aan de nieuwsjaarsborrel van AVKP.

  Toon details

 • wo
  01
  mrt
  2023

  20:00Erfgoedhuis Eindhoven. Gasfabriek 2 Eindhoven

  Vuursteenvondsten uit Asten (opgraving 2019) Vuursteenvondsten uit Asten (opgraving 2019)

  Iets meer dan een eeuw geleden werden in de Drunense Duinen vuurstenen voorwerpen gevonden uit het laat-paleolithicum en het mesolithicum. In de jaren daarna zijn er in het zuiden van Nederland nog honderdduizenden vondsten meer ontdekt van minstens 2000 andere vindplaatsen. Het zijn bijna allemaal oppervlaktevindplaatsen; enkele tientallen zijn gedeeltelijk of soms helemaal opgegraven. Het zijn bijna allemaal ontdekkingen van archeologische vrijwilligers. Een overkoepeld academisch onderzoek naar de achterliggende betekenis van al die vindplaatsen en vondsten ontbreekt. Om in deze leemte te voorzien is onlangs een project voortgezet dat sinds begin dit jaar wordt uitgevoerd onder de vlag van de Faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden. Tijdens de lezing vertelt Nico Arts hierover.

  Toon details

 • wo
  03
  mei
  2023

  20:00Erfgoedhuis Eindhoven. Gasfabriek 2 Eindhoven

  Op woensdag 3 mei om 20:00 uur houdt Jos Hüsken in het Erfgoedhuis, Gasfabriek 4, een lezing onder de
  titel “Eindhoven op kaart”. De gegevens die in deze lezing worden getoond, zijn afkomstig uit het
  vele onderzoeksmateriaal dat Jos en Bauke in de voorbije tien jaren hebben verzameld en waarmee
  ze in de loop van dit jaar een boekwerk hopen uit te geven. De lezing zal van een groot aantal
  afbeeldingen worden voorzien; niet alleen van bekend, maar ook van onbekend kaartmateriaal.
  Beginnende in de zestiende eeuw en eindigend in 2022. Ondersteunende afbeeldingen van bekende
  en onbekende bewoners uit de voorbije eeuwen zorgen voor de nodige afwisseling.
  Op een kaart van Hogenberg, die een oorlogshandeling uit 1583 verbeeldt, kun je grote delen van de
  stad en omliggende gemeente herkennen. Daar zal het verhaal over de Eindhovense kaarten en
  plattegronden dan ook beginnen.

  Toon details

 • wo
  05
  jul
  2023

  20:00Erfgoedhuis Eindhoven. Gasfabriek 2 Eindhoven

  Knarsende graafmachines, stampende wackers, ronkende stroomgroepen, en door de stad denderende vrachtwagens. Dit was enkele jaren geleden het straatbeeld voor menig passant aan de  Vestdijk, de Ten Hagestraat, de Kanaalstraat en de Hertogstraat. Deze Eindhovense straten werden immers in de periode 2018-2020 heraangelegd tot groenere stadsboulevards. Minder zichtbaar was het archeologisch onderzoek dat tijdens de werkzaamheden in deze straten is uitgevoerd. Woensdagavond 5 juli licht ik graag de resultaten toe van dit onderzoek in het Erfgoedhuis vanaf 20u.

  Ja, met de titel probeer ik jullie warm te maken met een monumentale vondst die tijdens het onderzoek gedaan is. Ik kon ook kiezen voor ‘Gevonden! Romeinse resten in het Dommeldal’. De rode lijn in mijn verhaal zal echter de laat middeleeuwse stadsgracht zijn die onder de Vestdijk is gevonden. Graag licht ik deze vondst toe, die In de 14de eeuw is gegraven om de stad te verdedigen, en in latere perioden andere functies heeft gekregen. Gerelateerd aan de laat middeleeuwse stadsverdediging zal de genoemde poorttoren worden toegelicht. Fundamenten van deze bakstenen toren zijn in 2019 onder het voetpad van de Ten Hagestraat bloot gelegd. Aanzienlijk jongere sporen zijn resten van een 18de/19de eeuwse leerlooierij die een verbeelding zijn van de opkomende Brabantse nijverheid.

  Ik zie jullie graag verschijnen woensdagavond voor de lezing: ‘Gevonden! Romeinse resten in het Dommeldal’.

  Roel Roggen - Archeoloog werkzaam bij RAAP-Zuid

  Toon details

 • wo
  06
  sep
  2023

  20:00Erfgoedhuis Eindhoven

  Door de archeologische begeleiding in de Ten Hagestraat in 2019 kwam er nieuwe archeologische informatie naar boven over het Kasteel van Eindhoven. Met het Bouwhistorieteam van AVKP zijn we in de opgravingstekeningen, foto’s, boeken en andere bronnen gedoken. Door de oude en de nieuwe gegevens goed door te spitten en de tekeningen in een 3D-model te plaatsen kwamen we een paar verrassende zaken tegen. Er is bijvoorbeeld een bijzonder en slim gevormd poortgebouw geweest. We kunnen meer zeggen over de hoogte van het kasteel en nog veel meer.

  Daarnaast hebben we het kasteel in zijn tijd geplaatst en vergeleken met andere kastelen in de regio en de Nederlanden in de vijftiende en zestiende eeuw. We willen de voorlopige resultaten met deze lezing tonen en daarmee een vervolgonderzoek initiëren om wat vragen op te kunnen lossen.

  Deze lezing van Haro van Galen vindt plaats op 6 september 2023 in het Erfgoedhuis en begint om 20 uur.
  Toegang is gratis, ook voor niet-leden.

  Toon details

 • za
  30
  sep
  2023

  11:00Erfgoedhuis Eindhoven

  Tijdens de jaarlijkse AVKP-regiodagen nodigt het AVKP-bestuur contactpersonen, besturen van Heemkundekringen, lokale erfgoedorganisaties, AVKP-
  leden uit om kennis en ervaringen uit te wisselen. Het thema is dit jaar Samenwerken aan archeologie.

  SAMENWERKEN AAN ARCHEOLOGIE
  Vanuit de actualiteit bespreken we de kansen en uitdagingen voor samenwerking voor vrijwilligers,
  van de omgevingswet tot fondsenwerving voor lokale activiteiten. Daarna maken we een rondje langs
  de aanwezigen om nieuws en ervaringen uit te uitwisselen. De bijeenkomst wordt gehouden in het
  Erfgoedhuis in Eindhoven en ter ere van het 25 jarig jubileum van AVKP hebben we het programma
  wat uitgebreid met meerdere onderwerpen voor een breder publiek. Na de afloop zijn demonstraties
  over verschillende thema’s. Voor de lunch wordt gezorgd.

  PROGRAMMA
  Vanaf 10:30 uur inloop. Koffie, thee en jubileumtaartjes staan klaar.
  11:00 uur Welkom door Maes van Lanschot, wethouder van financiën, sport, erfgoed en regionale
  samenwerking.
  11:15 – 12:15 uur Ontwikkelingen rond de nieuwe Omgevingswet en het archeologiestelsel
  De omgevingswet is in werking getreden; welke gevolgen gaat dit hebben voor archeologie? En wat is
  er gebeurd met het advies van de Raad van Cultuur op het onderdeel archeologie binnen in het kader
  van de Erfgoedwet? Wat merken we hiervan in de samenwerking met gemeenten en in de dagelijkse
  praktijk? Wat zijn de kansen en uitdagingen voor de samenwerking voor vrijwilligers?
  Na een inleiding door regioarcheologen Ria Berkvens en Janneke Bosman gaan we in gesprek over
  ervaringen, kansen en uitdagingen.
  12:15 – 12:45 pauze en lunch
  12:45 – 13:00 Organisatie publieksevenement 100 jaar Grafveld Uden
  Hanneke van Alphen deelt ervaringen en tips rond de organsiatie van het publieksevenement voor
  100 jaar Grafveld Uden.
  13:00 – 14:00 uur Uitwisseling lokale ontwikkelingen.
  Ronde met ander nieuws en bijzondere activiteiten.
  14:00 tot uiterlijk 15:00 uur Demonstraties in Erfgoedhuis
  Kijk rond, vraag raak en doe mee met verschillende demonstraties, zoals (onder voorbehoud)
  digitaliseren van tekeningen, grondradar, erfgoedportal, restaureren, rondleiding Erfgoedhuis,
  scherven determinatie, organisatie publieksevenementen vervolg, historisch koken.

  Aanmelden kan tot dinsdag 19 september via awnafdeling23@gmail.com

  Toon details

 • wo
  01
  nov
  2023

  20:00Erfgoedhuis Eindhoven

  Sinds de implementatie van Malta kracht van wet kreeg in 2007 en nieuw gemeentelijk beleid werd vastgesteld, is het archeologisch onderzoek in Tilburg in een stroom-versnelling terecht gekomen. En tot verrassing van vele bleek de regio een verrassend rijk bodemarchief te bezitten. Opvallende resultaten zijn de neolithische bewoning-sporen die op een aantal plaatsen zijn aange-troffen, het groot aantal bronstijd-nederzettingen, de laat-Romeinse bewoning en de omvangrijke vroeg- en hoge middeleeuwse bewoning.

  Gemeentelijk archeoloog Guido van den Eynde geeft een overzicht van de resultaten van het onderzoek tot heden.
  De lezing vindt plaats in het Erfgoedhuis en is ook toegankelijk voor niet-leden.

  Toon details

 • za
  18
  nov
  2023

  12:30 uurMuseum Jan Cunen, Oss

  Reis terug in de tijd en ontdek de fascinerende wereld van de vroege IJzertijd.

  Museum Jan Cunen presenteert de allereerste overzichtstentoonstelling van de rijkste graven uit de IJzertijd 800-500 v. Chr. inclusief de iconische Vorst van Oss. Een unieke kans om 10 elitegraven bij elkaar te zien. Ze vertellen het verhaal over begrafenisrituelen van de lokale elites, maar ook over hun leven en dat van hun tijdgenoten. Prikkelende hedendaagse kunst voorziet de tentoonstelling van een extra betekenislaag en toont hoe de erfenis van de vorsten nog steeds actueel is.
  Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden, Faculteit der Archeologie Universiteit Leiden en de vriendenloterij.
  Op ons verzoek geeft Dr. Richard Jansen voor de NBAG-bestuursleden en leden van AWN een rondleiding.

  Zaterdag 18 november 2023: 12.30 uur.
  Museum Jan Cunen: De Vorst van Oss en tijdgenoten / elite in de IJzertijd.
  Molenstraat 65 Oss.
  Gastheer gids: Dr. R Jansen; Faculteit Archeologie universiteit van Leiden.
  Aansluitend brengen we een bezoek aan Het Vorstengraf de Paalgraven.

  Kosten
  Entree Museum, Museumjaarkaart is geldig (gratis).
  5€ per persoon voor gemaakte onkosten (voor de reisvergoeding en gids.)
  Vervoer: eigen gelegenheid, het museum is bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer.
  Parkeergelegenheid: Jurgens plein (betaald), of Transferium P en R.

  Aanmelden bij: Carel van den Boom, NBAG en AVKP
  Awnafdeling23@gmail.com

  Toon details