za 15 feb: Excursie RMO Leiden ‘Cyprus-eiland in beweging’

Excursie

Met Helinium op zaterdag 15 februari op reis door de tijd naar het RMO in Leiden. Daar is naast de reguliere tentoonstellingen tot en met zondag 15 maart 2020 de tentoonstelling ‘Cyprus – eiland in beweging’ te zien.

In de tentoonstelling ‘Cyprus- eiland in beweging’ maken we kennis met de archeologische rijkdom en kleurrijke cultuur van het eiland Cyprus, een van de belangrijkste kruispunten van oude beschavingen in de Middellandse Zee. Cyprus gaat over de geschiedenis en culturele diversiteit van het eiland, in een decor van indrukwekkende landschapsfoto’s.

Meer dan vierhonderd objecten

We zien meer dan vierhonderd objecten, waaronder driehonderd archeologische topstukken uit de nationale collecties van Cyprus. Ze vertellen een verhaal dat ruim negenduizend jaar bestrijkt. U ziet Aphrodite-beelden van marmer, luxe goederen uit het Nabije Oosten en Egypte, gouden sieraden, fantasierijk aardewerk met levendige dierfiguren, versierde bronzen ketels en wapens, bonte mozaïeken en een met zilver ingelegde koningstroon. Daarnaast is er aandacht voor historische opgravingen, handel in oudheden, en hedendaagse kunst.

Eiland in beweging

De strategische ligging in de Middellandse Zee en de overvloed aan natuurlijke rijkdommen zorgden ervoor dat op Cyprus het oude Nabije Oosten, Egypte en de Griekse wereld met

elkaar in aanraking kwamen. Duizenden jaren lang bleef het eiland het dynamische middelpunt van handel en ontmoetingen. De voortdurende uitwisseling van producten en ideeën zorgde voor een rijke, gevarieerde en opvallend eigen cultuur.

Opgravingen en handel

Een deel van de expositie gaat over markante historische figuren en archeologische opgravingen vanaf de negentiende eeuw op Cyprus. Maar ook de actuele illegale opgravingen en handel in oudheden komen aan bod. Artistieke natuurfoto’s op de wanden en subtiel bewegende projecties vormen het decor van het tentoonstellingsverhaal.
Als je mee gaat, meld je dan even aan voor zondag 9 februari 2020 bij – uitsluitend – Jurrien Moree (010 – 460 47 37). Dan kunnen we voor voldoende (auto)vervoer zorgen.

Datum: Zaterdag 15 februari 2020
Vertrektijd: 09.30 uur
Plaats: Nader te bepalen
Aanmelden: Voor zondag 9 februari 2020 bij Jurrien Moree 010 – 460 47 37 (Jurrien Moree)

Post a comment