za 18 april Excursie Museon Den Haag

Excursie

Met Helinium op zaterdag 18 april op reis door de tijd naar het Museon in Den Haag. Daar is naast de reguliere tentoonstellingen tot en met zondag 6 september 2020 de

tentoonstelling ‘Ötzi the Iceman’ te zien.

In deze tentoonstelling maken we kennis met de archeologische vondst van Ötzi, de ijsmummie uit de Alpen en het forensisch onderzoek dat volgde. We onderzoeken het oudste menselijk lichaam dat tot nu toe in Europa is gevonden. Dankzij moderne, wetenschappelijke onderzoekstechnieken heeft Ötzi nog heel wat verhalen te vertellen over zijn leven en zijn dood.
Let op: de echte Ötzi ligt veilig in het Zuid-Tiroler Archeologiemuseum in Bolzano in een koelcel onder constante luchtvochtigheid. In het Museon zijn goede replica’s te zien. Als Ötzi zelf op reis zou gaan, zou zijn lichaam snel vergaan.

De vondst

In 1991 werd hoog in de Alpen een bijzondere vondst gedaan. Een lichaam werd gevonden en al snel bleek dat dit niet van een recent omgekomen skiër was, maar van een man die meer dan vijfduizend jaar geleden leefde. Hij kreeg de naam Ötzi, naar zijn vindplaats in het Ötztal. Wat deze ijsmummie zo bijzonder maakt, is dat zijn lichaam bijna helemaal intact is. Hij is meer dan vijfduizend jaar oud en werd gevonden met een groot deel van zijn kleding en eigendommen. Op het moment dat hij stierf, had hij onder andere zijn boog, meerdere pijlen, een rugzak en een koperen bijl bij zich.

Het onderzoek

Door het gebruik van moderne wetenschappelijk en forensische technieken in het onderzoek naar Ötzi krijgen de wetenschappers een uniek kijkje in het leven en de omgeving van iemand uit de Steentijd. Zo weten we dat Ötzi 46 jaar is geworden, dat hij zeer afgesleten tanden en kiezen had doordat hij zijn gebit als gereedschap gebruikte en dat zijn lichaam vol zat met tatoeages. Ook zijn er sporen van arsenicum gevonden in zijn haar, wat er op duidt dat hij met mineralen werkte, waarschijnlijk het smelten van koper. Ook de doodsoorzaak is achterhaald. Ötzi is gestorven door een pijlpunt, afgeschoten van achteren. Hoe en waarom dit is gebeurd, blijft een mysterie.

Als je mee gaat, meld je dan even aan voor zondag12 april 2020 bij – uitsluitend – Jurrien Moree (010 – 460 47 37). Dan kunnen we voor voldoende (auto)vervoer zorgen.  

Datum: Zaterdag 18 april 2020
Vertrektijd: 10.30 uur
Plaats: Nader te bepalen
Aanmelden: Voor zondag 12 april 2020 bij Jurrien Moree
Informatie: 010 – 460 47 37 (Jurrien Moree)

Post a comment