De RCE heeft zich, samen met vrijwilligers, de afgelopen jaren sterk ingezet voor de ontheffing op de AMvB Erfgoedwet. Dat betekent dat vrijwilligers en studenten in de toekomst meer mogelijkheden hebben om bij te dragen aan maritiem onderzoek. In aanloop naar deze aanpassing is de RCE het project ’13 Provinciën’ gestart om maritiem onderzoek te stimuleren.
Onderzoekers kunnen voor hun projectvoorstel een financiële bijdrage van maximaal €1.000 ontvangen. Het kan gaan om duikend of archief-gebaseerd onderzoek naar bijvoorbeeld een van de vele scheepswrakken, de molens op de Zaanse schans, de Romeinse nederzetting bij Cuijk, de inpoldering van het eiland Schokland of de verdronken dorpen in Zeeland of het Markermeer. Onder water of erboven, alle regio’s in Nederland hebben een maritiem verhaal te vertellen.
Een jury bestaande uit leden van het Programma Maritiem Erfgoed Nederland (RCE), Rijkswaterstaat, LWAOW en STIMON zal de inzendingen beoordelen. Voor 1 maart 2020 krijgen de inzenders bericht of hun voorstel is goedgekeurd. Bij de beoordeling wordt vooral gekeken naar het aantal ingezonden projectvoorstellen en de verspreiding over de ’13 provinciën’.
Ben je vrijwilliger of student en ben je geïnteresseerd? Dan kun je hier het format downloaden voor het indienen van je onderzoeksvoorstel.  Nadere inlichtingen bij Liselore Muis, Programma Maritiem Erfgoed Nederland, mailadres: l.muis@cultureelerfgoed.nl.