Mantelspelden in museum Het Hoogeland te Warffum

Bron: https://www.hethoogeland.com/agenda/mantelspelden-in-wisselvitrine/

Twee jaar geleden startte een bijzondere samenwerking tussen het Openluchtmuseum, AWN Noord-Nederland en een aantal detectoramateurs. De gevonden voorwerpen van de metaalzoekers werden in een vitrine in het museum tentoongesteld. Voor het museum is dit een manier om aandacht te vragen voor de bewoningsgeschiedenis van het gebied. Voor de detectoramateurs een manier om de resultaten van hun hobby aan een groter publiek te laten zien.

Sier

In het afgelopen jaar was het centrale thema “religie”, dit jaar wordt de vitrine gevuld met mantelspelden. Mantelspelden of fibulae werden vanaf de klassieke oudheid gebruikt om kledingstukken op hun plek te houden. Fibulae waren nuttig, maar werden daarnaast ook als siervoorwerp gebruikt. Velen zijn voorzien van afbeeldingen als vogels, Maltezer kruizen, heilige of cirkels.

Stijl

De metalen mantelspelden worden door heel Europa aangetroffen. Door hun stijlkenmerken zijn ze goed te dateren. De vitrine in Warffum bevat fibulae die gevonden zijn in heel Noord-Groningen. Een enkele spel dateert uit de (laat) Romeinse tijd, maar de nadruk ligt op de periode van de 9e tot de 11e eeuw.

Ondersteuning door AWN Afd. Noord-Nederland

Een deel van de detectoramateurs die exposeren in het museum, is aangesloten bij de AWN, de landelijke vereniging voor vrijwilligers in de archeologie. De AWN ondersteunt het initiatief om te komen tot een themavitrine. Daarnaast was de Provincie Groningen betrokken bij de start van het samenwerkingsverband.

Post a comment