Cursus Archeologie 5 Februari 2020 – Metaal: herkennen en conserveren

Metaal is kwetsbaar uit archeologische context. Gert van Oortmerssen, Restaurator/Analist van het Laboratorium voor Conservatie en Materiaalkennis van het GIA. Van Oortmessen heeft inmiddels duizenden archeologische vondsten in handen gehad en geconserveerd. Vele daarvan liggen nu te pronken in vitrines van musea. Hij gaf uitleg hoe metalen zijn te herkennen en wat de volgende handelingen er zijn om het metaal zo goed mogelijk te beschermen in het veld maar ook thuis. Een rondleiding in zijn conserveringslaboratorium van het GIA, waar hij het conserveren tot ware kunst wordt verheven, is bij de cursisten bijzonder in de smaak gevallen.

Na de pauze heeft Maaike de Haas van het Portable Antiquities Netherlands (PAN*) een uitleg gegeven over het belang van goede documentatie en vondstmelding van metalen artefacten. Het project is in het leven geroepen om detectorzoekers het makkelijker te maken hun mooie vondsten te rapporteren.

Maaike registreert bodemvondsten van metaal bij detectorzoekers in Groningen, Friesland en Drenthe. Zij heeft met tal van metaaldetectorzoekers kennis gemaakt en duizenden vondsten uit verzamelingen van detectorzoekers gedocumenteerd. Over het Hoe en Waarom heeft zij uitleg gegeven.

* PAN (Portable Antiquities Netherlands; www.portable-antiquities.nl) is een initiatief van de Vrije Universiteit Amsterdam en wordt in samenwerking met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en allerlei universiteiten en instellingen vorm gegeven. Met connecties aan internationale databases is het een belangrijke bron van archeologische informatie, mede dankzij alle mensen die archeologische vondsten in priv├ębezit melden bij PAN.

Foto’s: Ger Roosjen, Fred van den Beemt en Aldwin Wals.

De presentatie van de PAN kan op verzoek per mail worden toegezonden. Dit verzoek richten tot cursusarcheologie@gmail.com

Post a comment