To GIS or to Guess – that’s the question!

Voor veel amateurarcheologen is GIS een nieuw begrip. Toch is de toepassing van een Geografisch Informatie Systeem (GIS) al wijd verbreid.

Laten we als voorbeeld nemen: In welke postcodenummers wonen de leden van de AWN regio Utrecht?

Nu kun je een hele lijst met gemeenten en postcodeaanduidingen presenteren, maar moderner is gewoon een interactief kaartje te laten zien waar je met de muis over heen beweegt, en je krijgt direct te zien hoeveel leden er in dat onderliggende postcodegebied wonen; Het systeem laat (op een geografische kaart) zien waar jij om vraagt …

Probeer de onderstaande kaart eens;

Nu zou je denken “Wat heeft dat met Archeologie te maken?”

Wel, als we even de ‘AWN leden’ vervangen door ‘Archeologische waarnemingen’ wordt het al een stuk duidelijker.

En dan te bedenken dat alles wat met archeologische vondsten en waarnemingen te maken heeft, altijd te maken heeft met een locatie!

Nu eens een voorbeeld uit de archeologie in onze eigen regio: stel, je bent geïnteresseerd in Fibulae, en je wilt weten hoeveel en welke er in een bepaalde streek gevonden zijn. Neem als voorbeeld het Kromme Rnjngebied. Dan krijgen we met een GIS toepassing het volgende beeld:

Deze kaarten zijn interactief! Je kunt dus inzoomen, op selecties drukken, kiezen op bijvoorbeeld inheems Romeins (INH) en zo voorts. Loop je ergens vast ? Geen probleem! Er kan niets ‘kapot’ gaan, hoor. Druk op symbool |<- en probeer nog eens wat. Leuk, hè!

Probeer eens wat heen en weer te klikken en kom binnen in de mooie en nuttige wereld van GIS in de Archeologie!

(Voor leden van de AWN regio Utrecht Klik hier …)