Komt u ons bestuur versterken?

Bent u een bestuurder (in spe) met belangstelling voor archeologie? Zin om mee te doen in een gezellige vereniging? Het bestuur van onze afdeling is op zoek naar een voorzitter en een penningmeester.

Kennis over archeologie, theorie en/of praktijk is niet vereist, maar wel handig. Wij roepen met name vrouwen op zich te melden. Alle functies zijn onbezoldigd, maar reis- en onkosten voor de functies worden wel vergoed. Volgens onze statuten wordt een bestuurslid na vier jaar geacht zijn/haar functie neer te leggen, maar verlenging is mogelijk mits er geen bezwaren zijn.

Taakomschrijving voorzitter

Elke maandagavond is er een werkavond in onze werkruimte te Zaandijk. Daar starten we met koffie en thee en een gezellig gesprek. Op het moment dat de leden bezig zijn met hun werkzaamheden, is er tijd en ruimte om mee te doen. Toch is de voorzitter soms ook de taakverdeler, aanmoediger, vraagbaak en knoopdoorhakker. Veel sturing is niet nodig, maar overzicht houden is wel handig.

Op de achtergrond worden er lijnen en lijntjes uitgezet en aangehouden. Er is regelmatig contact in een breed netwerk, met zowel professionals als vrijwilligers in het vakgebied, zowel in de gemeente Zaanstad als in de provincie en landelijk.

Er zit wat reistijd bij voor overleg met instanties en andere relaties. Van overlegplegingen en ander contact doet de voorzitter verslag aan de overige bestuursleden tijdens de periodieke vergaderingen. Veel contact verloopt via e-mail en telefoon. Gemiddeld vraagt de functie ongeveer 4 uur per week, inclusief de maandagavond: soms is het meer en soms is het minder.

Voor de functie is iemand nodig die verbanden legt, stippen op de horizon zet, ambities heeft en tijd vrijmaakt voor overleg en e-mailen. Als voorzitter zit je de periodieke bestuursvergaderingen voor, maar ook de jaarvergadering in februari. Daarnaast stel je het jaarverslag samen. Een voorzitter is geduldig, veelzijdig en kan praten, maar ook luisteren.

Herkent u zich in deze schets? Reageer via: awnzaanstreek@gmail.com .

///////////////

Taakomschrijving penningmeester

Op de maandagavonden starten we met koffie en thee en een gezellig gesprek. Op het moment dat de leden bezig zijn met hun werkzaamheden, is er tijd en ruimte om mee te doen.

Andere werkzaamheden van de penningmeester zijn het betalen van de huur en het innen van geld van de donateurs, alsook het kopen van postzegels en het regelen van de betaling voor het drukken van ons verenigingsblad. Daarnaast vraagt de penningmeester de subsidie aan bij de gemeente en regelt hij/zij andere posten. Hoogtepunt is de jaarvergadering in februari en het samenstellen van het financieel verslag, dat terechtkomt in het jaarverslag.

Van overlegplegingen en ander contact doet de penningmeester verslag aan de overige bestuursleden tijdens de periodieke vergaderingen. Veel contact verloopt via e-mail en telefoon. Gemiddeld vraagt de functie ongeveer 4 uur per week, inclusief de maandagavond. Soms is het meer, soms is het minder.

Herkent u zich in deze schets? Reageer via: awnzaanstreek@gmail.com .