2011-05-14 Groenlo en Lievelde

Verslag AWN-excursie naar Groenlo en Lievelde op zaterdag 14 mei 2011

We begonnen de dag met koffie op het Marktplein in Groenlo. De stemming zat er gelijk al goed in en het weer liet zich gelukkig van de goede kant zien zodat we buiten op het terras konden zitten. Daarna bezochten we het stadsmuseum in Groenlo. We werden ontvangen door de heer Joep van der Pluijm die ons met behulp van een power-point presentatie enthousiast over de geschiedenis van Groenlo vertelde. Tot slot van ons museumbezoek wilden we nog de bovenetage bezoeken. Hier hingen de oude stadsplattegronden. En toen ging het mis!!! De lift waarmee enkele deelnemers de bovenetage van het museum wilden gaan bekijken bleef 50 cm. boven de grond hangen zodat zij er met behulp van de opgeroepen brandweer uitgehaald moesten worden. Ook wel apart om mee te maken maar dit stond toch echt niet op het programma. Gelukkig is het (buiten de schrik die zoiets toch meebrengt) zonder problemen opgelost.

 

Daarna maakten we alsnog de stadswandeling waar we o.a. de plek bezochten waar Frederik Hendrik tijdens de 80-jarige oorlog (1568-1648) in 1627 slag heeft geleverd tegen de Spaanse troepen.
Om 13.15 vertrokken we naar de Erve Kost in Lievelde waar we de lunch gebruikten en het openlucht museum bezochten. Hier kregen we een goede indruk van het boerenleven rond de eeuwwisseling.
Daarna bezochten we de vlak daarbij gelegen Engelse Schans, waar tijdens de 80-jarige oorlog (1568-1648) in de slag om Grolle de Engelse troepen onder leiding van Frederik Hendrik gelegen waren. Leuk om te zien hoe deze historische plaats weer zijn oorspronkelijke uiterlijk heeft teruggekregen.
Tot slot sloten we onder het genot van een drankje gezamenlijk af bij de Erve Kots. We kunnen terugkijken op een leerzame en gezellige excursie.
We hebben onder de deelnemers een enquête gehouden omdat we graag wilden weten hoe de deelnemers deze dag hebben ervaren.
Over het totale dagprogramma was men enthousiast, men vond het een boeiende en afwisselende dag. Men was goed te spreken over de organisatie en het verloop van de dag. Ook de gezamenlijke afsluiting viel in goede aarde. Er waren goede suggesties voor komende excursies. Deze zullen in de komende jaren zeker op het programma staan.
De excursiecommissie Anneke Ruterink en Gerda van Raan