2013-05-25 Castellum in Woerden

EXCURSIE: NAAR WOERDEN, ZATERDAG 25 MEI 2013

Parkeergarage Castellum aan de Meulmansweg
Een stadswandeling met Gildegidsen en bezoek aan het stadsmuseum Woerden.
In mei 2012, op dezelfde dag waarop onze excursie was gepland, werd ook de Zevenaarse Burcht geopend en een historische markt gehouden. Als commissie hebben wij toen besloten onze excursie naar Woerden een jaar uit te stellen, om iedereen de gelegenheid te bieden, de opening bij te wonen.

De plaats Woerden stamt uit de Romeinse tijd, toen rond 41 n.Chr er het Castellum Laurium op deze plek werd gesticht. Dit Castellum was een militaire versterking aan de noordgrens van het Romeinse Rijk, die gevormd werd door de Rijn, tegenwoordig de Oude Rijn. Laurium is in gebruik geweest tot ca. 270 n. Chr.

Op deze oude plek staat nu de parkeergarage Castellum’, dit is een bijzonder ‘drive-in museum’. In 2003 zijn hier de resten van het Castellum van Woerden opgegraven.
De permanente tentoonstelling vertelt het verhaal van de Romeinen in Woerden op de locatie waar belangrijke archeologische vondsten zijn gedaan.
Het schip ’WOERDEN 7’, is te zien in de Castellumgarage. Het is voor het eerst in Nederland dat een zo groot deel van een Romeins schip permanent wordt tentoongesteld in een openbare ruimte.

Wouter Vos, werkzaam bij Hazenberg Archeologie en bestuurslid van de AWN 17, is betrokken geweest bij de bouw van dit bijzondere ‘museum’ hij zal ons meenemen naar
de tijd van toen en anno 2013.

Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:
10.00 – 10.45 uur Onder het genot van een kopje koffie bij ‘Petrus’ in het centrum van stad, heten wij jullie welkom en start de excursiedag.
10.45 uur Wij wandelen naar de parkeergarage ‘Castellum’ met Wouter Vos.
12.15 – 13.30 uur Lunchen we in het centrum (lunchplek ligt nog niet vast).
13.30 uur Start rondleiding door Gildegids (de rondleiding is ongeveer 1½ uur).

Na de rondleiding is het mogelijk op eigen gelegenheid het stadsmuseum te bezichtigen.
Wij sluiten de dag af met een drankje tussen 16.00 -16.30 uur (plaats nog nader te bepalen).