2017-05-10 Stijn Heeren – Bataven begraven

Bataven begraven, door: Stijn Heeren
Woensdag 10 mei 2017, 20.00 u
De Schuur, Hannesstraatje 2a, Arnhem (bij de Drielsedijk)

Op woensdag 10 mei werd er een lezing gegeven over de Bataven door dr. Stijn Heeren. Deze lezing vond plaats in het kader van de Romeinenweek 2017, die als thema had “100% Romeins?”. De lezing werd georganiseerd door de AWN (Ver. van vrijwilligers in de archeologie), Biologische Tuinbouwvereniging Elderveld en Historische Kring Elden.

Generaties kinderen leerden op school dat de Batavieren oftewel de Bataven op houtvlotten de rivier de Rijn afzakten om zich te vestigen in de Lage Landen bij de zee. Zowel Julius Caesar als Tacitus maken melding van de stam der Bataven, die woonde op een “eiland” (Insula Batavorum) in de oostelijke Rijndelta. Dit stamgebied valt ongeveer samen met wat we nu de Betuwe noemen. De wijk Elderveld is gebouwd op Betuwse grond. Als herinnering aan de bewoners die hier 2000 jaar terug in deze streek woonden, heet de belangrijkste ontsluitingsweg dan ook de Batavierenweg.
De Bataven pasten zich al snel bij de Romeinse cultuur en dan hebben we het over het begin van onze jaartelling. Na de 3e eeuw lijkt er weinig meer te worden vernomen van de Bataven ….
Archeoloog Stijn Heeren, is verbonden aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. De titel van zijn proefschrift uit 2009 luidde: “Romanisering van rurale gemeenschappen in de Civitas Batavorum”.