2018-05-02 Stijn Heeren – Romeinen-Franken

Stijn Heeren – De laatste Romeinen en de eerste Franken in de Lage Landen.

Deze keer was het onderwerp “De laatste Romeinen en de eerste Franken in de lage landen, met speciale aandacht voor de Betuwe (3e-6e eeuw na Chr.)”.
De lezing vond plaats in het kader van de Romeinenweek 2018, met als thema “mobiliteit”.
De laat-Romeinse tijd en Vroege Middeleeuwen stonden lange tijd bekend als de donkere eeuwen, maar daar begint nu toch verandering in te komen. Er zijn weliswaar slechts weinig geschreven bronnen, maar de archeologie levert steeds meer vondsten op uit dit tijdvak. Soms zijn het eenvoudige scherven en verkleuringen van paalkuilen in de bodem, maar af en toe gaat het om spectaculaire vondsten, zoals de goudschat van Lienden die in 2017 in de media verscheen: een grote partij Romeins goud die rond 460 na Chr., nog vlak voor de val van het West-Romeinse rijk (476), aan een Frankische leider in de Betuwe werd betaald. Dr. Stijn Heeren vertelt op 2 mei over Romeinen, Franken, ontvolkingen, goudbetalingen en migraties in de Lage Landen (3e tot 6e eeuw), met speciale aandacht voor de Betuwe.
 
De lezing werd georganiseerd door de AWN-afdeling 17, Biologische Tuinbouwvereniging Elderveld en de Historische Kring Elden.
Het was een zeer boeiende en bijzonder goed bezochte lezing.

Lees ook: Nieuw licht in donkere eeuwen – de overgang van de laat-Romeinse tijd naar de vroege middeleeuwen in Zuid-Nederland
(Nederlandse Archeologische rapporten 58)