2019-05-08 lezing René Isarin

Romeinse archeologie in de ViA15: het Bemmelse grafveld … en meer
In november 2017 werd nabij Bemmel tijdens archeologisch proefsleuvenonderzoek in het kader van de ViA15 (de nieuwe verbinding van de A15 met de A12) een stenen grafkist aangetroffen. Het bleek de eerste tastbare aanwijzing voor een bijzondere vindplaats. In de maanden die volgden werd in alle stilte een compleet en vrijwel gaaf Romeins grafveld opgegraven. Ook het veld waar de doden werden gecremeerd bleek precies in het tracé van de ViA15 te liggen. De vele intacte grafgiften, waaronder complete serviezen, bronzen schalen en een balsemflesje, getuigen van de rijkdom van de overledenen.
.
Geoarcheoloog Dr. René Isarin, directievoerder en adviseur van Rijkswaterstaat, nam ons mee in de ontdekking van het Bemmelse grafveld en gaf een doorkijkje naar wat de ViA15 nog aan Romeins erfgoed in petto heeft.

De lezing werd georganiseerd door de AWN afdeling Zuid-Veluwe en Oost-Gelderland (Ver. van vrijwilligers in de archeologie), de Biologische Tuinbouwvereniging Elderveld en de Historische Kring Elden.