2021-02-… Martijn Defilet – Wederopbouwarcheologie: De stad op zijn kop

Eerste lezing in de ArcheoAcademy van de Archeohotspot Arnhem

Zoals jullie wellicht weten, is in het najaar van 2020 de aftrap gegeven voor de herleving van de archeohotspot in Arnhem. Vanaf 2021 zullen er geleidelijk weer activiteiten worden opgestart. De ArcheoHotspot Arnhem krijgt een plek in Rozet en is een samenwerking tussen Rozet Arnhem, Gemeente Arnhem, Erfgoed Gelderland, AWN afd. 17, Saxion Hogeschool en Stichting ArcheoHotspot.

De eerste activiteit die wordt opgestart is de ArcheoAcademy. Onder deze noemer zal vier keer per jaar een speciale lezing over Arnhemse en Gelderse archeologische onderwerpen worden gegeven. Deze lezingen zijn voor een breed publiek interessant. We nodigen je van harte uit om op 8 februari de eerste lezing online bij te wonen: “Wederopbouwarcheologie: De stad op zijn kop” door stadsarcheoloog Martijn Defilet. De lezing wordt gegeven vanuit het Erfgoedcentrum in Rozet.

Wederopbouwarcheologie: De stad op zijn kop
Na de oorlog lagen delen van Arnhem in puin. De woningnood was hoog en er werd in rap tempo opnieuw gebouwd. Arnhem verrees weer als een feniks uit de as, nieuw, modern en met de blik op de toekomst. Karkassen van niet te herstellen gebouwen werden verwijderd en bomkraters dichtgeschoven met stadspuin. Toch zagen archeologen ook tijdens deze roerige periode kans om mee te kijken in de bodem. Hoewel de omstandigheden verre van ideaal waren, probeerde men toch de stadsgeschiedenis van Arnhem veilig te stellen. Nog steeds leunt een belangrijk deel van Arnhems archeologische verhaal op ontdekkingen die toen gedaan zijn. We nemen je graag mee terug naar de periode 1945-1968, toen dit hoofdstuk van Arnhem zich afspeelde.

Datum en tijd: maandag … februari 11.00 – 12.00 uur

Klik hier voor de link naar de livestream (link youtube Rozet kanaal)

Op de hoogte blijven van activiteiten van de ArcheoHotspot en ArcheoAcademy?
Stuur dan een mail naar: archeohotspot@rozet.nl