2022-04-19 Lezing Begraven in overgang Bronstijd / IJzertijd – Arjan Louwen

Arjan Louwen: ‘Voorouders in de maak, begraven in de late bronstijd en vroege ijzertijd’

Vanaf de late bronstijd (ca. 1100 v.Chr.) stappen mensen over op een nieuwe vorm van omgaan met de doden. Niet alleen worden de doden eerst gecremeerd voor ze worden begraven, maar de grafvelden waarin ze worden bijgezet worden veel uitgebreider en krijgen een ander karakter. Deze crematiegrafvelden, ook wel bekend als ‘urnenvelden’, komen in Nederland op grote schaal voor. Alleen al in de regio’s van de Oost-Veluwe en Overijssel zijn er meer dan 100 van dit soort grafvelden ontdekt. Achter de totstandkoming van deze crematiegraven gaat een rijkdom aan gebruiken schuil.

Arjan Louwen werkt aan de Universiteit Leiden en promoveerde op het onderzoek naar deze urnenvelden onder andere op basis van gegevens uit Apeldoorn en Deventer. In zijn lezing neemt hij ons mee in de nieuwste inzichten over dit fascinerende hoofdstuk in de late prehistorie.

Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Locatie: Werkruime AWN afd. 17, Molenbeekstraat 26A, 6824 AX Arnhem