-
Uitnodiging Lezing en wandeling: Bronstijd – vuur en verandering
Datum: 17/11/2024Tijd: 15:00 - 17:00Locatie: Landgoed Willibrordus, Kennemerstraatweg 464, 1851 NG Heiloo. Gebouw Willibrordus Business Centrum/ Refter-zaal.Lezing De grote overzichtstentoonstelling over de bronstijd is nu in het RMO Leiden te zien. Reden voor Baduhenna om Luc Amkreutz uit te nodigen voor een lezing over deze bijzondere tijd. Over de spreker;Prof. Dr. Luc Amkreutz is bijzonder hoogleraar Publieke Archeologie aan de Universiteit Leiden en curator Prehistorie Nederland bij het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Luc is de mede samensteller van de tentoonstelling “Bronstijd-Vuur van verandering” in het RMO Leiden.Aansluitend aan de lezing organiseert Baduhenna een Wandeling op zaterdag 23 november om 10.30 uurdoor de wijk Zuiderloo. De gids neemt u mee naar de locaties van de archeologische vondsten uit de bronstijd. U bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij deze lezing en/ of de wandeling.Lezing: Toegang is gratis, na de lezing gaat de collecteschaal rond voor een vrijwillige bijdrage. Inloop en ontvangst vanaf 14.30 uur bij de zaal. De lezing wordt gehouden op het Landgoed Willibrordus, Kennemerstraatweg 464, 1851 NG Heiloo. U bent van harte uitgenodigd! Voor informatie kijk op www.baduhenna.nlAanmelden is voor beide activiteiten verplicht, wees er snel bij, het aantal plaatsen is beperkt.
Continue reading -
Symposium Romeinse Wegen in West Nederland in Museumpark Archeon
Datum: 05/10/2024Tijd: 10:00 - 16:00Locatie: Museumpark ArcheonCongres | Evenement | Lezing | Symposium Wegen zijn belangrijke verbindende schakels voor mensen, vroeger en nu Tijdens het Weekend van de Wetenschap op 5 oktober 2024 presenteren Museumpark Archeon, de Vereniging Vrienden van Archeon, en Constructing the Limes een serie bijzondere publiekslezingen over de betekenis van Romeinse wegen in Nederland en België, met Saskia Stevens als dagvoorzitter. De aanleiding van dit symposium is om interessant wetenschappelijk onderzoek naar het grote publiek te brengen. Programma:10:00 Ontvangst (met koffie/thee)10:30 Opening Jack Veldman, directeur Archeon10:35-10:45 Opening Saskia Stevens, dagvoorzitter en moderator10:45-11:15 ‘De chorobatus als instrument in de Romeinse wegenbouw’ door Groep Technasium11:15-11:45 ‘Alle wegen leiden naar Rome’ door Cornelis van Tilburg11:45-12:00 korte pauze (met koffie/thee)12:00-12:30 ‘Een andere weg inslaan? De ontwikkeling van wegen in het Romeinse noorden’ door Christian Kicken12:30-13:00 ‘Een land zonder wegen; het belang van de limesweg voor de lokale bevolking in het grensgebied’ door Mark Groenhuijzen13:00-14:30 Lunch en parkbezoek14:30-15:00 ‘Onderweg naar Nijmegen – het Romeinse wegennetwerk rondom een stad’ door Rinse Willet15:00-15:30 ‘Van zandpad naar Limes-weg. De archeologie van Romeinse wegen in Nederland’ door Wouter Vos15:30-16:00 ‘De via Belgica als toeristenval, taalgrens of legitimatie-instrument? Het gebruik en misbruik van de weg tussen Keulen en Boulogne na de Romeinen’ door Liesbeth Claes Het uitgebreide programma en informatie over de sprekers lees je hier door te klikken. Kosten:Er zijn geen kosten verbonden aan dit symposium, u bezoekt museumpark Archeon en wij vragen om uw Museumkaart of Vriendenloterijkaart te scannen bij de kassa. Inschrijven:U kunt zich aanmelden voor dit symposium door het bestellen van een gratis ticket; zie onder. Het aantal deelnemers voor dit unieke symposium is begrensd namelijk 125 personen; meld je tijdig aan voor dit symposium via tickets – Vrienden van Archeon (vrienden-archeon.nl) Bron: https://c-limes.nl/2024/07/30/symposium-romeinse-wegen-in-west-nederland-in-museumpark-archeon/
Continue reading -
Lezing: Over de Franken, en wat we van hun grafvelden leren.
Datum: 23/11/2024Tijd: 15:30 - 17:00Locatie: Markt 20 (ingang Kerkstraat), 3911 LJ Rhenen.Lezing Lezing wordt gegeven door drs. Joep Hendriks. Vanaf de late 5e eeuw ontstonden in grote delen vanNoord-Gallië nieuwe grafvelden, tot in het UtrechtsGelderse rivierengebied aan toe. Ze staan vanwegehun vaak strakke ordening bekend als‘rijengrafvelden’ en zijn vaak voorzien van velegrafgiften, zoals wapens en sieraden.Sommige van deze grafvelden, zoals die van Rhenen,Wageningen en Wijchen, waren echter al bijnahonderd jaar in gebruik. En wel door de ‘Franken’,zoals we hen doorgaans noemen. Maar wie warenzij en waar kwamen zij vandaan?Joep Hendriks neemt u mee in het onderzoek naarde Frankische grafvelden en laat u zien hoe ditnieuwe inzichten oplevert over de samenstelling vande vroeg-middeleeuwse samenleving. De archeologische expositie ‘Gouden Vrouwen’ is een duik in de verrassend rijke cultuur van deFranken. U staat oog in oog met spectaculaire schatvondsten: flonkerende sieraden met stenen uitIndia, glaswerk, munten en huisraad. Frankische vrouwen staan vol in de schijnwerpers. Lezingenen activiteiten geven de kans de fascinerende wereld van de Franken nóg beter te leren kennen.Aanvang lezingen:Toegangsprijs lezingen: € 9,50, inclusief drankje/hartigheidje na de lezing.Bezoek aan de expositie vooraf is uiteraard mogelijk:Toegangsprijs expositie € 9,50 (Museumkaart, Cunerapas, Rembrandtkaart, VIPkaart Vriendenloterij: gratis)Aanmelden: arrangementen@stadsmuseumrhenen.nlLocatie: Stadsmuseum Rhenen, Markt 20 (ingang Kerkstraat), 3911 LJ Rhenen.
Continue reading -
Lezing: Een dag uit het leven van Frankischevrouwen. Een reis voor je zintuigen.
Datum: 02/11/2024Tijd: 15:30 - 17:00Locatie: Markt 20 (ingang Kerkstraat), 3911 LJ Rhenen.Lezing Frankische vrouwen: wat weten we eigenlijk vanhun dagelijks leven? Schriftelijke bronnen enarcheologische vondsten geven ons inkijkjes in hetleven van koninginnen, abdissen en boerinnen.In deze lezing krijgt u een kijkje in hun woonwereld,hun taken en hun eetgedrag. Ook is er aandachtvoor hun zo kleurrijke kleding en de manier waaropzij omgingen met persoonlijke verzorging.Tijdens deze interactieve lezing komen alle zintuigenaan bod. Dorothee Olthof laat haar publiek ruiken,proeven en tasten.
Continue reading -
Lezing: Handelsroutes en -betrekkingen in de Frankische tijd.
Datum: 16/08/2024Tijd: 15:30 - 17:00Locatie: Markt 20 (ingang Kerkstraat), 3911 LJ Rhenen.Lezing Betekende de val van het Romeinse Rijk dat dehandel stil kwam te liggen? En dat er op deUtrechtse Heuvelrug een tijd aanbrak van stilstand,zonder uitwisseling met andere werelden?Geenszins!Het vroegmiddeleeuws grafveld op de Donderbergbij Rhenen bevatte voorwerpen uit allerlei delen vanEuropa. Maar ook uit India en Egypte. Je besteldevanuit ‘Nederland’ echter niet zomaar een glas ofeen edelsteen in Afrika of Azië. Alles draaide om hetfenomeen ruilhandel. Wim Kemme vertelt hoe dehandel liep, wie er aan deelnam, en waarom dehandel op gegeven moment schijnbaar ophield. Ukomt van alles te weten over wegen op de UtrechtseHeuvelrug, en hoe zij verbonden waren met routesin alle windrichtingen.
Continue reading -
Lezing: De wereld om je hals. Overkralen(kettingen) in de Vroege Middeleeuwen
Datum: 20/07/2024Tijd: 15:30 - 17:00Locatie: Markt 20 (ingang Kerkstraat), 3911 LJ Rhenen.Lezing Sieraden maken ook de Frankische vrouw!Archeologen treffen in hun graven vaak deprachtigste kralenkettingen aan. Aan henmeegegeven door hun dierbaren, voor in hethiernamaals.De kralenkettingen die archeologen vonden op deDonderberg waren veelkleurig en hadden allerleidecoraties. De materialen waarvan ze warengemaakt lopen uiteen van barnsteen, tot bergkristal,glas en amethist. Soms zaten er munten aan desnoeren.Het maakproces van de kralen lijkt simpel, maar erzit een hele wereld achter. Ook aan de herkomst vande glazen kralen kleeft een bijzonder verhaal.In haar lezing zal Mette Langbroek spreken over dekralenproductie én hoe kralen in de vroegemiddeleeuwen vaak over enorme afstanden werdengeïmporteerd. Deze lezing wordt gegeven door Drs. Mette Langbroek, archeoloog, materiaalspecialist Vroege Middeleeuwen, onderzoeker bij SAGA archeologie
Continue reading -
Lezing: Het wonderboek van Cunera
Datum: 22/06/2024Tijd: 15:30 - 17:00Locatie: Markt 20 (ingang Kerkstraat), 3911 LJ Rhenen.Lezing Cunera van Rhenen was in de late middeleeuwen zopopulair, dat in 1515 een gedrukt boekje verscheenmet haar levensverhaal. Het is versierd methoutsnedes en bevat ook 44 wonderen die deheilige Cunera had bewerkstelligd tussen 1318 en 1515.Die gaan vaak over paarden en ziek vee, maar17 keer draait het om geredde kinderen.Annemarieke Willemsen vertelt over de hulpvragenvan leken aan een heilige, in de vroegemiddeleeuwen. De wonderverhalen geven eeninkijkje in de beweegredenen van pelgrims om naarRhenen te komen, de kwaliteiten van Cunera én dezorgen van laatmiddeleeuwse mensen. Deze lezing wordt gegeven door Dr. Annemarieke Willemsen, conservator collectie Middeleeuwen - Rijksmuseum van Oudheden, Leiden.
Continue reading -
Lezing: Het bijzondere verhaal van Cunera’s schedel-reliek.
Datum: 08/06/2024Tijd: 15:30 - 17:00Locatie: Markt 20 (ingang Kerkstraat), 3911 LJ Rhenen.Lezing Net voor de protestantse Reformatie in de zestiendeeeuw werd het schedel-reliek van de heilige Cuneranaar een veiliger plek overgebracht, naar Utrecht.Maar nu komt het terug naar Rhenen. Een uniekegebeurtenis!Dit voor katholieken heilige voorwerp behoort totde uitzonderlijke reliekschat van de oud-katholiekeGertrudiskathedraal in Utrecht. Met 1700voorwerpen - van botjes tot schedels en textiel - isdat de grootste reliekencollectie van Nederlandboven de rivieren. De vondst, in 2008, trok zelfs hetNOS-Journaal.Wat is het verhaal van de legendarische ‘goudenvrouw’ Cunera van Rhenen, en hoe belandden haaroverblijfselen in de stad Utrecht? En wat maakt dereliekschat van de Gertrudiskathedraal nu eigenlijkzo uitzonderlijk? Priester en custos reliquiarum(reliekbewaarder) Louis Runhaar is een bevlogenverteller.
Continue reading -
Lezing: Van Clovis naar Karel. Kunst en cultuur in de Merovingische en Karolingische tijd.
Datum: 25/05/2024Tijd: 15:30 - 17:00Locatie: Markt 20 (ingang Kerkstraat), 3911 LJ Rhenen.Lezing Na de val van het Romeinse Rijk (476) werd deUtrechtse Heuvelrug bevolkt door allerlei stammenen volken, zoals de Goten, Germanen en Franken.Sommige woonden daar al voor de komst derRomeinen, andere trokken later naar deze gebieden.Uiteindelijk zou de stam van de Franken dominantworden. Dat leidde uiteindelijk tot het KarolingischeRijk, onder Karel de Grote en zijn nazaten.In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt was deperiode 750-900 na Christus allesbehalve eenduistere of onderontwikkelde tijd. Je kunt sprekenvan een hoogstaande cultuur, met prachtigevoorwerpen, technische innovatie en een grotemobiliteit van de mensen. Wegen werdenaangelegd, kanalen gegraven, kerken gebouwd,reliekhouders gemaakt en boeken verlucht.Martijn Pieters laat u kennismaken met de VroegeMiddeleeuwen en overgang naar de Karolingischetijd.
Continue reading -
Steentijd lezing ‘de ondiepe Kwartairgeologie van Nederland en de relevantie hiervan voor de steentijdarcheologie’.
Datum: 09/11/2024Tijd: 10:00 - 12:00Locatie: Steenhoffstraat 46, 3764 BM SoestLezing Op zaterdag 9 november organiseert de Werkgroep Steentijd van 10.00 tot 12.00 uur een lezing over ¨De ondiepe geologie van Nederland en de relevantie hiervan voor de archeologie”. Locatie; Museum Soest, Steenhoffstraat 46, Soest. Uiteraard is deze lezing ook voor de overige leden van de AWN interessant aangezien Sander Koopman die de lezing geeft prijs stelt op interactie. Dus heb je interesse vanuit een andere invalshoek dan kom je ook aan je trekken. Het maximale aantal deelnemers is 50 dus geef je vroegtijdig op want wie het eerst komt ……. De kosten bedragen € 5,-, de betaalwijze wordt later gecommuniceerd. Opgeven bij Ruud Hemelaar <werkgroepsteentijd@awn-archeologie.nl>
Continue reading