• Lezingenreeks bij expositie Nijlpaarden in de polder

  Date: 09/12/2023Time: 11:30 - 16:15Location: Middelbuurt 3, 8319 AB SchoklandLezing Lezingen Nijlpaarden in de polderSpeciaal voor de exposite organiseert Museum Schokland op zaterdag 9 december lezingen waarbij drie specialisten verdieping geven over deze bijzondere tijd. De lezingen vinden plaats in de museumkerk onder begeleiding van Klaas Post. Iedere lezing duurt 45 minuten en tussen de lezingen door kan de expositie worden bekeken. Elke lezing moet apart worden gereserveerd. Indien je bij alle lezingen wilt zijn moet je per lezing reserveren. De aanvangstijden zijn: 11:30 uur: Cees Laban met ‘Eemien in West-Europa’ 13:30 uur: Frans Roescher met ‘Nijlpaarden en neanderthalers in de polder’ 15:30 uur: Dick Mol met ‘Kolossen in de polder’ Gratis in combinatie met een entreekaartje voor Museum Schokland. Wel is reserveren verplicht, geef hierbij aan naar welke lezing je wilt komen. Elke lezing moet apart worden gereserveerd. Indien je bij alle lezingen wilt zijn moet je per lezing reserveren.  Koop ticket via de website.


  Verder lezen  
 • Lezing “Buitenplaats Vrieswijk te Heiloo”

  Date: 26/11/2023Time: 14:30Location: filmzaal van Historisch museum Heiloo op Landgoed WillibrordusLezing Uitnodiging Archeologisch Museum Baduhenna nodigt u uit voor de lezing "Buitenplaats Vrieswijk te Heiloo", op zondag 26 november om 15.00 uur in de filmzaal van Historisch museum Heiloo op Landgoed Willibrordus. Sprekers zijn Arsène Haverman en Wouter van der Meer. Zij vertellen over de archeologische opgraving en het vervolg onderzoek van de beerput inhoud. Dat geeft een inkijk in de rijkdom, gewoontes en gebruiken van de familie die het buitenhuis bewoonde. U bent van harte welkom! Aanmelden via communicatie@baduhenna.nl Meer informatie: https://www.baduhenna.nl/de-buitenplaatsen-van-heiloo.htmlof/de-buitenplaatsen-van-heiloo/


  Verder lezen  
 • De Slag op de Zuiderzee

  Date: 28/12/2023Time: 19:30 - 22:00Location: Dorpsstraat 850, 1724 NV OudkarspelLezing Spreker is Michiel Bartels. Hij zal spreken over De Slag op deZuiderzee. Titel en nadere inhoud van de lezing volgt later via e-mailen op onze website. Aanmelden kan door: * het invullen van het aanmeldformulier[https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfRiWe4CMxv8RSAQG20gXuqKUq-2SIorTLY009Vl_HPGIlqew/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0]  of* een e-mail te sturen naar info@rag-archeologie.nl. Vermelddaarbij a.u.b. uw naam, uw telefoonnummer, het aantal personen en welkelezing(en) u wilt bijwonen.


  Verder lezen  
 • Het is niet allemaal goud dat er blinkt

  Date: 30/11/2023Time: 19:30 - 22:00Location: Dorpsstraat 850, 1724 NV OudkarspelLezing Spreker is Karin Abelskamp. Zij zal spreken over het conserveren vanarcheologische voorwerpen. Titel van de lezing: Het is niet allemaalgoud dat er blinkt. Een paar voorbeelden uit de praktijk van eenrestaurator. Aanmelden kan door: het invullen van het aanmeldformulier[https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfRiWe4CMxv8RSAQG20gXuqKUq-2SIorTLY009Vl_HPGIlqew/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0]ofeen e-mail te sturen naar info@rag-archeologie.nl. Vermelddaarbij a.u.b. uw naam, uw telefoonnummer, het aantal personen en welkelezing(en) u wilt bijwonen.


  Verder lezen  
 • Lezing: Romeinse Fort Vechten

  Date: 14/06/2023Time: 20:00 - 21:00Lezing Jasper de Bruin, RMO-conservator van de collectie Nederland in de Romeinse tijd, vertelt over het Romeinse Fort Vechten, dat vlakbij de huidige stad Utrecht ligt. Het fort maakte deel uit van de Romeinse grens (de limes) en eromheen bevond zich een uitgestrekte nederzetting. In de loop der tijd zijn hier vele archeologische vondsten gedaan, maar wat weten we inmiddels over Romeins Vechten? datum: woensdag 14 juni 2023 (let op: deze maand niet op dinsdag) tijd: 20.00 – 21.00 uur (museum open vanaf 19.30 uur) locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden of thuis via livestream entree: € 5 (livestream is gratis) | u betaalt op de avond van de lezing aan de kassa RoMeO-leden gratis toegang De lezing wordt gehouden in het kader van de nieuwe, kleine tentoonstelling Vondsten uit Fort Vechten, die vanaf 1 juni 2023 te zien is. In het museum of via livestream U kunt deze RoMeO-lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.


  Verder lezen  
 • Informatiebijeenkomst opgraving scheepswrak bij Museum Kaap Skil

  Start date: 07/06/2023End date: 07/06/2023Time: 19:30Lezing Maritiem archeologen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) doen vanaf maandag 5 juni twee maanden lang onderzoek aan het scheepswrak BZN9. Tijdens een informatiebijeenkomst bij Museum Kaap Skil op woensdag 7 juni vertelt archeoloog Thijs Coenen over de opgraving. De toegang is gratis, aanvang 19.30. Het scheepswrak dat onderzocht gaat worden is in de 17e eeuw gezonken op de Reede van Texel. BZN9 is ook wel bekend onder de naam ‘Twee kanonnenwrak’. Het wrak is onderdeel van het Rijksmonument Burgzand Noord, waar ook het beroemde Palmhoutwrak ligt. In de informatiebijeenkomst zal Thijs Coenen vertellen wat de opgraving inhoudt en wat er, onder én boven water, staat te gebeuren. Gedurende de twee maanden van de opgraving organiseert de RCE verschillende publieksactiviteiten. Tussen 5 juni en 30 juli werken er elke woensdag archeologiestudenten in het Archeolab bij Museum Kaap Skil. De studenten zijn er extra op zaterdag 17 juni, tijdens de Nationale Archeologiedagen. Ze onderzoeken en documenteren vondsten uit het wrak en werken driedimensionale modellen van de opgraving uit. Bezoekers van het museum kunnen meekijken bij het onderzoek en vragen stellen. De hele periode kunnen bezoekers van Museum Kaap Skil in het Archeolab een virtuele tour maken over een 17e-eeuws schip. Op 17 juni geeft Thijs Coenen een lezing over de opgraving en de voorlopige resultaten. Bij de afsluiting van het project, op 26 juli, volgt opnieuw een informatiebijeenkomst. De informatiebijeenkomst op woensdag 7 juni vindt plaats in het entreegebouw van Museum Kaap Skil. De toegang is gratis, de avond begint om 19.30 uur. Er is ruim gelegenheid tot vragen stellen.


  Verder lezen  
 • Lezing De Jurk uit het Palmhoutwrak bij Museum Kaap Skil

  Date: 13/05/2023Time: 00:00 - 00:00Location: Museum Kaap SkilLezing Emmy de Groot is textielrestaurator en adviseur erfgoedcollecties en nauw betrokken geweest bij het onderzoek naar De Jurk uit het Palmhoutwrak. Tijdens de Canondagen, op 13 mei, geeft Emmy een lezing in Museum Kaap Skil. Ze neemt haar publiek mee in haar verwondering over de pracht en de staat van De Jurk en vertelt over het onderzoek en haar aandeel erin. De lezing wordt om 11.30 en 14.30 uur gegeven en kost € 5,- voor bezoekers van het museum. Toen de Texelse duikers die De Jurk boven water hadden gehaald, het kostbare kledingstuk aan Museum Kaap Skil hadden overgedragen, kreeg Emmy de vraag of zij advies kon geven over de conservering van deze uit zee opgedoken 17e-eeuwse jurk. Hierop reageerde ze vol ongeloof: “Het bestaat niet dat er nog iets over is van een zijden japon die vier eeuwen onder water heeft doorgebracht.” Ze kon haar ogen dan ook nauwelijks geloven toen ze de jurk in het echt zag en ontdekte dat hij zelfs bijna nog helemaal intact was. De vondst van het textiel in het Palmhoutwrak is volgens Emmy iets wat je hooguit eens in je leven meemaakt. Emmy de Groot werkt met grote passie aan historisch textiel, als textielrestaurator en adviseur erfgoedcollecties. Door haar verbondenheid aan de UvA hebben studenten de kans gekregen om bij te dragen aan het onderzoek. Dankzij hen hebben we meer kennis vergaard en was er veel meer onderzoek mogelijk dan waar - vooral in het beginstadium - budget voor was. In haar lezing gaat Emmy in op deze de student-onderzoeken (textiel) en wat ervoor nodig was om de objecten op een veilige manier ondersteund, vervoerd en tentoongesteld te krijgen. Toegang tot de lezing kost € 5,-. Dit is exclusief de entree van Museum Kaap Skil. Kaartjes voor de lezing zijn verkrijgbaar via de website: kaapskil.nl/lezingen. Goed om te weten: de Museumstudio is uitsluitend bereikbaar per trap. De Canondagen vallen in het weekend van 13 en 14 mei 2023. Museum Kaap Skil is een Canonmuseum omdat er twee zogenaamde sleutelstukken uit de Canon van Nederland te zien zijn: De Jurk uit het Palmhoutwrak en de maquette van De Reede van Texel. Tijdens de Canondagen organiseren verschillende Canonmusea uit het hele land activiteiten waarbij de vensters en de sleutelstukken uit de Canon van Nederland centraal staan. ///////////////////////  Meer informatie:  Corina Hordijk, artistiek directeur Stichting Texels Museum, 0222-314956, corinahordijk@texelsmuseum.nl   Voor meer informatie over de Canondagen, zie Canondagen - Canon van Nederland


  Verder lezen  
 • Lezing Judith Schuyf: Heidense Heiligdommen

  Start date: 05/04/2023End date: 05/04/2023Time: 20:00 - 22:00Location: Naarderweg 103A HilversumLezing Judith Schuyf geeft woensdag 5 april onze voorjaarslezing. Zij is onder andere één van de voornaamste onderzoekers voor wat 'het heidense Nederland' genoemd kan worden. Tijdens haar lezing gidst de toehoorder langs heidense heiligdommen, de zichtbare overblijfselen van een verloren, heidens verleden. Onze streken kenden in de pre-christelijke periode veel heilige bomen, waterbronnen, stenen, heuvels en kuilen. Ze verwezen naar heiligdommen, tempels en plaatsen waar recht werd gesproken. Tijdens de kerstening en de reformatie is veel verwoest, maar er zijn plekken uit de late ijzertijd en vroege middeleeuwen intact gebleven. Judith Schuyf geeft aanwijzingen over de vindplaats van deze vaak onopvallende heiligdommen en zet ze in hun historische en religieuze context. De lezing vindt plaats in de Infoschuur, op de  Naarderweg 103A te Hilversum (vrij parkeren op terrein), van treinstation Bussum-Zuid of  die van Media-Park Hilversum is het voor beiden een 15 minuten lopen. De lezing begint om 20.00 uur. (zaal 19.30 open) Toegang is gratis. vrijwillige bijdrage welkom.


  Verder lezen  
 • Lezing bij Archeologisch Museum Baduhenna Heiloo

  Date: 12/03/2023Time: 15:00 - 17:00Lezing Thema: Heiloo; 25 opgravingen in bijna 25 jaar. Spreker: Jan de Koning, senior-archeoloog en projectleider bij Hollandia Archeologen te Zaandijk.    2023-03-flyer-Baduhenna-lezing-12-maartDownloaden


  Verder lezen  
 • Lezing 25 jaar archeologie in Leidsche Rijn

  Start date: 14/03/2023End date: 14/03/2023Time: 20:00Location: theaterzaal in Castellum Hoge Woerd (Hoge Woerdplein 1, de MeernLezing In het kader van 25 jaar Leidsche Rijn organiseert de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn dit jaar een gevarieerd programma. De aftrap is een gezamenlijke lezing van Museum Hoge Woerd en de Historische Vereniging over de opbrengst van 25 jaar archeologie in dit gebied. Utrechtse gemeentelijke archeologen Erik Graafstal, Herre Wynia en Jeroen van der Kamp hebben vanaf het begin (in 1997) de gemeentelijke opgravingen in “de grootste bouwput van Nederland” geleid. Op dinsdag 14 maart 2023 zullen zij in een wervelende show alle grote ontdekkingen en prachtvondsten van de laatste kwart eeuw voorbij laten komen; van een berenkaak uit de Bronstijd tot een vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog, met daartussen natuurlijk nog Romeinse schepen en wachttorens, schitterende schatten uit de Vroege Middeleeuwen en een handvol kastelen uit de Late Middeleeuwen. Een ding is zeker: liefhebbers van de geschiedenis en archeologie van dit gebied mogen deze eenmalige vertoning zeker niet missen! Wanneer: dinsdag 14 maart 2023, vanaf 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur)Waar: theaterzaal in Castellum Hoge Woerd (Hoge Woerdplein 1, de Meern)Prijs: €7,50 Tickets: https://www.museumhogewoerd.nl/product/lezing-25-jaar-archeologie-lr/


  Verder lezen