Jaarlijkse Erfgoeddag Zuid-Holland

Over een week is het zover! Dan wordt de Erfgoeddag gehouden. Het jaarlijkse congres van Erfgoedhuis Zuid-Holland in samenwerking met provincie Zuid-Holland vindt plaats op donderdag 4 november van 10.00 tot 17.30 uur, in Kunstmin in Dordrecht én is te volgen via een livestream. De dag staat in het teken van water en is daarmee razend actueel.
Het congres bestaat uit bijdragen van toonaangevende sprekers en voorbeelden uit het Zuid-Hollandse erfgoedveld. Doelgroep van de dag zijn erfgoedprofessionals, –vrijwilligers en -geïnteresseerden. Vanwege de urgentie van het thema zal de dag ook relevant zijn voor media.

Over de Erfgoeddag

De Erfgoeddag besteedt dit jaar nadrukkelijk aandacht aan de opgaven waar we ons in de Hollandse delta voor gesteld zien: hoe behouden we ons erfgoed bij een stijgende zeespiegel? Hoe gaan we om met ons maritieme landschap? Hoe lang kun je doorgaan met de dijken te verhogen? Welke voorbeelden zijn er, historisch of in het buitenland, waar we iets van kunnen leren?

Programma

Deskundige sprekers nemen je mee naar waterbeheer in heden en verleden en bieden een analyse van dat Hollandse maritieme landschap. Ook is er aandacht voor eigentijdse initiatieven en projecten. Met onder meer:

  • Henk Ovink (internationaal watergezant, Rijksoverheid) over het waarderen van water voor duurzame ontwikkeling en klimaatactie (opgenomen videobijdrage)
  • Jan Bonjer (dijkgraaf Hollandse Delta) over de opgaven waarvoor we staan met betrekking tot water en erfgoed
  • Martijn Manders (maritiem archeoloog, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) over de waarde van het maritieme landschap als speelveld voor erfgoed 
  • Marianne Eekhout (conservator geschiedenis, Dordrechts Museum) over de heilige Elisabeth en de vloed in 1421
  • Excursies: een bezoek aan het Dordts Patriciërshuis en met ‘varend monument’ Veerdienst 3 langs het maritieme erfgoed van de Drechtsteden en de Biesbosch
  • Deelsessies over actuele initiatieven en projecten: wat speelt er in het erfgoedveld op het gebied van water?
  • Lunch en borrel: tussendoor is er een lunch en na afloop een borrel op locatie