Lezing: De onverwachte legioensplaats Valkenburg (aanmelden verplicht)

Zicht op de westelijke poort van de legioensvesting, genomen in de richting van Valkenburg (foto: ADC Archeoprojecten)

 

Livestream-lezing door Wouter Vos

Archeoloog Wouter Vos vertelt in een livestream-lezing over de vorig jaar opgegraven restanten van de legioensplaats Valkenburg, een Romeins legerkamp uit 39-40 na Chr. bij Katwijk. Archeologen menen dat het gaat om een legioensvesting, een basis waar wellicht vijf- à zesduizend man was gelegerd. In deze lezing brengt Vos u volledig op de hoogte over de laatste sporen, vondsten, ideeën en context van dit enorme fort.

  • datum: dinsdag 13 juli 2021
  • tijd: 20.00 – 21.00 uur
  • locatie: livestream-lezing vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: gratis
  • georganiseerd door RoMeO, de vriendenvereniging van het museum

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze lezing gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online.

De onverwachte legioensplaats Valkenburg

Afgelopen jaar is op het voormalige marinevliegkamp Valkenburg bij Katwijk (Zuid-Holland) een Romeins legerkamp gevonden. Het kamp is van een bijzondere omvang, datering en duiding. Archeologen menen dat het gaat om een legioensvesting, een basis waar wellicht vijf- à zesduizend man was gelegerd. Het verdedigingswerk omvat een terrein van zo’n negentien hectare en heeft een opvallende begindatering: 39-40 na Chr., dus tijdens de regeringsjaren van keizer Caligula. Onderzoekers vermoeden daarom dat de legioensvesting een rol heeft gespeeld in de verovering van Britannia in 43 na Chr. door Claudius.

Ideeën over een enorm fort

In deze lezing bespreekt Wouter Vos al deze aspecten, maar hij kijkt ook naar alternatieve zienswijzen. U wordt volledig op de hoogte gebracht over de laatste sporen, vondsten, ideeën en context van dit enorme fort. Hierbij plaatst hij de vesting in relatie tot de eerdere opgravingen in Valkenburg, de geschiedenis van West-Nederland in de Romeinse tijd en de latere Romeinse rijksgrens (limes).

Over de spreker

Dr. Wouter K. Vos (1969) is eigenaar van het archeologisch advies- en onderzoeksbureau Vos Archeo en parttime docent bij de HBO-opleiding Archeologie op Hogeschool Saxion. Vos is gespecialiseerd in de Romeinse tijd in Nederland. Hij publiceerde over Valkenburg, Woerden, Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Leidsche Rijn, Vechten, Wijk bij Duurstede, Houten, Den Haag en Monster.