Lezing: Duurzaam gebruik van bouwmaterialen in onze geschiedenis

In maart 2020 organiseert Studium Generale de laatste vier lezingen uit onze succesvolle lezingenreeks over duurzaamheid en materiaal. In de reeks Tot op de bodem analyseren wetenschappers de volledige productieketen, van de delving van grondstoffen tot (her)gebruik van producten. Willen we een duurzame toekomst voor iedereen, dan moeten we onze omgang met materialen veranderen. Waar liggen de knelpunten?

Na twee lezingen over wat er nodig is voor een duurzame energietransitie, gaan we verder met het aanpakken van milieuvervuilers en de geschiedenis van (bouw)materialen.

Op 1 maart bespreken milieukundige prof. dr. Walter Vermeulen (UU) en jurist prof. dr. Liesbeth Enneking (UU) hoe we producenten verantwoordelijk kunnen maken voor uitbuiting, uitputting en vervuiling. Wat is eigenlijk de verantwoordelijkheid van de consument hier?

Op 8 maart legt archeoloog dr. Maikel Kuijpers (LEI) uit hoe we kunnen leren van de geschiedenis over het duurzaam gebruik van bouwmaterialen. Waarom wordt ons beton poreus en blijven de gebouwen van de Romeinen al eeuwen staan? En kan plastic ook duurzaam zijn, als je het goed inzet?

Wij denken dat dit ook heel interessant kan zijn voor de leden van jullie organisatie. Daarom nodigen we jullie van harte uit om aanwezig te zijn in het Academiegebouw of mee te kijken via onze livestream. Daarnaast zouden we het enorm op prijs stellen als jullie deze avonden onder de aandacht willen brengen binnen jullie netwerk via sociale media, nieuwsbrief of website. Zeker nu we weer grote publieksaantallen mogen ontvangen, hopen we op een volle zaal.

Nog kort alle informatie op een rij:

Data en tijden: vier dinsdagen vanaf 1 maart, van 20.00 – 21.30 uur

Locatie: Academiegebouw (Aula), Utrecht (gratis toegankelijk). Reserveren is niet nodig, maar let op: vol = vol. Kijk anders live mee via ons YouTube-kanaal!

Mocht je vragen hebben, laat het vooral weten!

Met vriendelijke groet,

Larissa Biemond

Studium Generale Utrecht