Nationale Archeologiedagen 2017

Kom kijken in onze werkruimte

Ontdek op zaterdag 14 oktober, tijdens de Nationale Archeologiedagen, het rijke verleden van de Zaanstreek en leer hoe een archeoloog te werk gaat. Van 10.00 tot 17.00 bent u van harte welkom in onze werkruimte.

Bij het rijke verleden van de Zaanstreek denken veel mensen aan de zeventiende en achttiende eeuw, toen de scheepsbouw en walvisvaart bloeiden. Het is een periode die veel archeologische vondsten heeft opgeleverd. Minder bekend is dat de huidige bewoning van de streek helemaal teruggaat tot in de Middeleeuwen. Zo’n duizend jaar geleden werd het veengebied ontgonnen en er stond al snel een houten kerkje, waarvan de resten zijn opgegraven in Assendelft. De streek werd zelfs in de prehistorie al eeuwenlang bewoond. Er stonden toen houten boerderijen, in een landschap dat er heel anders uitzag dan het huidige. Bijna al hun spullen en eten maakten de mensen zelf. Van al deze periodes hebben wij in onze vitrines bodemvondsten liggen, stille getuigen die door verre voorouders zijn gebruikt. En die, eeuwen daarna, door archeologen zijn opgegraven. Ook over hoe zo’n opgraving in zijn werk gaat, hebben wij een hoop te vertellen.

Wij hebben op 14 oktober voor elk wat wils:
•In onze collectie met archeologische vondsten uit de regio is te zien wat er allemaal gevonden wordt, uit welke periodes. Publiek mag zelf rondkijken, maar een rondleiding kan ook.
•Verder zijn er diverse activiteiten te zien en te doen, zoals meehelpen met het uitwerken van scherven.
•Voor kinderen zijn er oude spellen te spelen en ligt er een speurtocht klaar, met vragen over de vondsten in de vele vitrines.
•Wie zelf iets ouds gevonden heeft en daar meer over wil weten kan het laten zien aan een van onze experts. Zo weten wij veel over bot, metaal, aardewerk en nog veel meer. We kunnen vondsten dateren en beschrijven. Een waardebepaling geven we niet.
•Ook worden er weer rondleidingen gegeven in het archeologisch depot van de gemeente Zaanstad; in hetzelfde gebouw.

Koffie, thee en literatuur zijn verkrijgbaar. Parkeren kan op het naastgelegen schoolplein.

2017-10-14 10:00 2017-10-14 17:00 Europe/Amsterdam Nationale Archeologiedagen 2017

Kom kijken in onze werkruimte Ontdek op zaterdag 14 oktober, tijdens de Nationale Archeologiedagen, het rijke verleden van de Zaanstreek en leer hoe een archeoloog te werk gaat. Van 10.00 tot 17.00 bent u van harte welkom in onze werkruimte. Bij het rijke verleden van de Zaanstreek denken veel mensen aan de zeventiende en achttiende […]

Tuinstraat 27A, Zaandijk vandenberg_marjan@yahoo.com