Jubileumboek op shortlist Bredenhofprijs

Ons jubileumboek Speuren in het veen. Zestig jaar archeologie in de Zaanstreek, Waterland en omstreken heeft nu ook de shortlist gehaald van de Bredenhofprijs! Dit is een tweejaarlijkse prijs die is ingesteld door de Bredenhofstichting, met als doel ‘het stimuleren van onderzoek naar en het beschrijven van de Zaanse geschiedenis, alsmede het bevorderen van de belangstelling voor de Zaanse geschiedschrijving en haar auteurs’. Aan de prijs is een bedrag van 2.500 euro verbonden.

Alle publicaties over de Zaanse geschiedenis die in de afgelopen twee jaar verschenen zijn en die vrij verkrijgbaar zijn, kunnen voor de prijs in aanmerking komen. Een vakkundige jury heeft uit een longlist vijf titels voor de shortlist geselecteerd. Behalve Speuren in het veen zijn dit:

  • 150 jaar railvervoer in de Zaanstreek
  • De Zaanse Spanje Strijders
  • Vernuftelingen en kooplieden in een bijzonder landschap
  • Zilveren meesterwerken uit de Zaanstreek

Op donderdag 8 april wordt de winnaar bekend en wordt de prijs uitgereikt in de Bullekerk in Zaandam.

Speuren in het veen. Zestig jaar archeologie in de Zaanstreek, Waterland en omstreken verscheen in september bij uitgeverij Matrijs, ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van onze AWN-afdeling. In het boek vertelt een mix van vrijwilligers en professionals over het verleden van de streek, aan de hand van belangrijke archeologische vindplaatsen en vondsten.