Archeologie-werkruimte AWN Zaanstreek-Waterland e.o.De werkruimte van de AWN Zaanstreek-Waterland e.o.

Onze werkruimte bestaat uit twee klaslokalen in een voormalige school, de Gortershoek. In onze lokalen en op de gang zijn vitrines met allerlei categorie├źn vondsten te zien uit een grote hoeveelheid periodes.

Van prehistorie tot en met Nieuwe Tijd

Zo hebben we 2 volle vitrines met dierlijk botmateriaal, een vondstcategorie die vaak bij opgravingen uit de bodem komt. Het materiaal vertelt veel over wat men at en hoe men leefde met dieren. De botten zijn van vis, vogels en zoogdieren zoals walvissen en katten. Ook zijn er bewerkte botten te zien, zoals schaatsen (glissen), knopen en kammen.

Glas is een rijke vondstcategorie met veel toepassingen. Mooie glazen en flessen zijn gevonden, maar ook gebrandschilderd glas.

Aardewerk werd in de Zaanstreek al gemaakt in de prehistorie. Toen maakten mensen hun eigen potten van klei uit de buurt; in latere perioden kocht men aardewerk van pottenbakkers. Het komt in zoveel verschijningsvormen dat we vele soorten in vitrines laten zien. Kent u een vondst als een kuikendrinksteen? Gemaakt voor kuikentjes om uit te drinken. Van bijna elk voorwerp van aardewerk hebben we een voorbeeld. En anders kunnen we in onze naslagwerken opzoeken wat het is.

Ook van andere categorie├źn keramiek, zoals kleipijpjes, tegels en steengoed hebben wij veel in de vitrines liggen.

Kom kijken

In de werkruimte komen we elke maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur bij elkaar om materiaal te bestuderen en vondsten te verwerken. Ook elke tweede dinsdagmiddag van de maand zijn wij geopend. De ruimte is tevens ingericht om schoolklassen te ontvangen en lezingen te geven.