AWN afdeling 5 Amsterdam en omstreken

De AFDELING AMSTERDAM E.O. is één van de 24 afdelingen van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland (afgekort AWN). Ons gebied omvat de gemeentes Amsterdam, Abcoude, Ouderkerk, Amstelveen, Uithoorn, de Ronde Venen en Loenen a.d. Vecht.

       
Werkgebied van de AWN afdeling 5.             Lees >hier< de laatste Nieuwsbrief
Voor een grotere afbeelding >klik<                           april 2024

Wij houden ons bezig met archeologische veldverkenning en volgen daarbij ook binnen ons gebied onder meer bouwkundige activiteiten die mogelijk het bodemarchief kunnen verstoren of vernietigen.

Leden van onze afdeling werken wekelijks mee aan de verwerking van de vondsten gedaan tijdens de aanleg van de Metro Noord-Zuidlijn in Amsterdam.


AWN-ers op de zeefinstallatie bij de aanleg van de N-Z lijn aan het Damrak te Amsterdam.

Daarnaast is het als AWN-lid soms mogelijk om mee te doen aan opgravingen door professionele archeologische bedrijven waar het hoofdbestuur een contract mee heeft afgesloten. Dit kunnen ook opgravingen buiten ons eigen gebied zijn.

Naast het daadwerkelijke opgraven behoort het verwerken van de vondsten tot de mogelijkheden.

 

In Amstelveen wordt samengewerkt met de Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) in een hele mooie ruimte. Hier vindt o.a. onderzoek plaats naar aardewerk uit Amstelland en tevens is de ruimte uitermate geschikt voor vergaderingen en lezingen.
Zie meer foto’s…

Samen met Afd. 12 (Utrecht) zijn de afgelopen jaren opgravingsweken in Duitsland en België georganiseerd.


Opgraving bij een grafveld uit de Romeinse tijd in Trier, Duitsland, tijdens een opgravingsweek georganiseerd door Afd. 12 (Utrecht) samen met Afd. 5 (Amsterdam).

Wij kunnen altijd actieve leden gebruiken. Daarnaast zoeken wij contactpersonen in de gemeentes die deel uitmaken van het gebied van onze afdeling. Het is de bedoeling dat deze contactpersonen waarnemingen doen en contact houden met de overheid in hun gemeente. Vrijwilliger-archeologen zijn de ogen en oren van de archeologie.