Archeologisch onderzoek tijdens de aanleg van de Noord/Zuid metrolijn in het centrum van Amsterdam.

De aanleg van de N-Z lijn begon in april 2003 en duurde tot juli 2018. In het kielzog van de boormachines die de tunnel voor de metro groeven hebben archeologen van de gemeente Amsterdam uitgebreid onderzoek kunnen doen in de ondergrond van het oudste deel van Amsterdam. Er zijn wel ca. 700.000 voorwerpen opgegraven. Bovendien heeft men onderzoek kunnen doen naar de bodemstructuur van de rivier de Amstel. En daaruit kan men opmaken hoe die rivier de afgelopen duizenden jaren gestroomd heeft en wat de wisselwerking met de directe omgeving geweest moet zijn.
Het onderzoek concentreerde zich voornamelijk op de locaties bij de metrostations Damrak en Rokin, daar waar vroeger de Amstel liep.
Ook veel AWN’ers van de afdeling Amsterdam e.o. waren actief bij de opgravingen.

     
AWN’ers hielpen mee met het selecteren, wassen en determineren van vondsten die afkomstig zijn van de opgravingen bij de aanleg van de N-Z lijn in Amsterdam.

Op 8 maart 2018 is in het metrostation Rokin, tussen de roltrappen, een ‘permanente tentoonstelling’ geopend van voorwerpen die gevonden zijn tijdens de opgravingen. Maar liefst ca. 10.000 voorwerpen zijn er te bewonderen.
 
De pers was daarbij:
– de lokale Amsterdamse zender AT5: bekijk…
– de NOS: bekijk… en ook bekijk…

Door de archeologische dienst van Amsterdam is een mooie website gemaakt met daarin de uitleg over alle voorwerpen die in de vitrines in het Rokin te zien zijn. Plus een uitgebreide uitleg over de opgravingen bij de N-Z lijn: Below the Surface…

Amstel: Spiegel van de Stad. Documentaire gemaakt door AT5. Zij volgden 15 jaar lang de archeologen die de bouwputten van de N-Z lijn onderzochten en honderdduizenden voorwerpen vonden die een beeld geven van hoe de Amsterdammers leefden sinds het ontstaan van de stad, zo’n 800 jaar geleden.