ALV Archeologische Vereniging Noord-Nederland 21 april 2018 – AWN

Zaterdag 21 April was het zover, de eerste algemene ledenvergadering van onze afdeling als eigen vereniging! De afdeling draagt sinds begin dit jaar de naam Archeologische Vereniging Noord-Nederland. Er verandert voor de leden verder weinig en onze vereniging blijft een onderdeel van de AWN, maar voor ons als afdeling wordt er wel meer mogelijk. Helaas waren op deze dag nog meer activiteiten binnen de archeologie van Noord-Nederland. De Vereniging voor Terpenonderzoek had ook haar ALV, de Drents Prehistorische Vereniging heeft een excursie georganiseerd en in het Noordelijk Archeologisch Depot was het afscheid van pensionado Ernst Taayke. Het was dus even afwachten hoeveel mensen er naar de vergadering zouden komen. Gelukkig hebben wij een flink aantal leden (en één introducee) kunnen verwelkomen! Dank daarvoor.

Dit keer heeft het afdelingsbestuur het Hunebedcentrum in Borger als locatie gekozen. Dit heeft vooral te maken met de activiteit die we na de vergadering hebben georganiseerd. Het oertijdpark is de aangewezen plek daarvoor en het Hunebedcentrum heeft ook goede vergaderruimtes voor ons klaar staan.  In de vergadering werden het jaarverslag en het financieel jaarverslag besproken. Daarnaast werden enkele projecten voor de toekomst toegelicht. De Dag van de Noord-Nederlandse Archeologie, die eerder dit jaar plaatsvond, werd ook genoemd. Vanuit de leden kwamen nog enkele vragen en opmerkingen, bijvoorbeeld over de rol van onze afdeling versus die van commerciële archeologische bedrijven, of het belang van oppervlaktevondsten in het Noorden.

Zie voor meer foto’s het voorgaande bericht “Een actieve ledenvergadering in borger”

Na de vergadering was er een activiteit in het oertijdpark, speciaal voor AWN-leden en Bachur-leden (de studievereniging van de Universiteit Groningen waar wij een samenwerkingsverband mee hebben). De Bachur-leden sloten aan na de ALV en hebben samen met de overige AWN-leden een workshop prehistorische berkenpek maken mogen volgen. Deze werd geleid door Sebastiaan Pelsmaeker van Arre Remaining History. Sebastiaan legde uit hoe berkenpek de enige echte prehistorische lijm was, en dat je deze vrij simpel zonder bijzondere middelen zelf kunt maken. De genodigden werden in groepjes ingedeeld. Elke groep had een vuurplaats waar eerst vuur gemaakt moest worden (ook op prehistorische wijze!) waarna men met behulp van een kommetje en een blik vol met berkenbast vervolgens de pek kon maken. Het blik was uiteraard niet prehistorisch; maar in verband met de beschikbare tijd was dat nu wel even het handigste om te gebruiken. Iedereen deed vol enthousiasme mee en Sebastiaan wist nog vele leuke feitjes te kunnen vertellen. Al in al was het een zeer geslaagde ALV met leuke activiteit. Wij hopen in de toekomst weer zoveel enthousiaste leden te mogen verwelkomen!

Post a comment