Archeologen in spé helpen mee bij opgravingen eigen school in Ten Boer

Uit: De Noorderkrant 13 september 2019

TEN BOER – Leerlingen van CBS De Fontein en OBS De Huifkar in Ten Boer hebben donderdag en vrijdag meegeholpen tijdens de archeologische opgraving aan de Riekele Prinsstraat in Ten Boer.

De opgraving betreft een middeleeuwse huiswierde, een eenvoudig boerenerf, dat in de 10e en 11e eeuw na Christus bewoond werd.

Aldwin Wals (AWN) assisteerde bij de rondleidingen en gaf de kinderen les bij het zoeken naar vondsten met de metaaldetector, Foto Egbert Euser.

MUG Ingenieursbureau voert de archeologische opgraving uit in opdracht van de gemeente Groningen als voorbereiding op de bouw van het Kindcentrum Ten Boer. Deze nieuwbouw gaat straks huisvesting bieden aan de scholen CBS De Fontein, OBS De Huifkar en kinderopvang Kids2b.

Leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 kregen op de opgravingslocatie uitleg over wat archeologie nou eigenlijk is, wat er gebeurt tijdens een archeologische opgraving en hoe sporen uit het verleden te herkennen zijn aan de hand van vondstmateriaal. De archeologen rekendeen daarbij een beetje op de vindingrijkheid van de basisschoolleerlingen bij de opdracht om alle vondsten te verzamelen uit de uitgegraven grond, al dan niet met behulp van een metaaldetector.

Deze vondsten, zoals aardewerk, dierlijk botmateriaal, natuursteen en metaal, nemen ze mee naar school. Daar worden de vondsten gewassen en gesplitst in vondst-categorieën. Naar eigen inzicht en met een flinke dosis creativiteit maken de leerlingen vervolgens van een bijzondere of leuke vondst een tekening, schrijven ze er een gedicht of verhaal over of maken ze een stripverhaal over de historische vindplaats. Alles mag. Bij kinderopvang Kids2b wordt spelenderwijs aandacht besteed aan archeologie. Met klei uit de opgraving gaan de kinderen onder begeleiding potjes en figurines maken.

Primeur in Nederland

Bijzonder aan deze opdracht voor de leerlingen is niet alleen het zelf zoeken naar onontdekte ‘schatten’ op de opgravingslocatie. Het meest bijzonder is toch wel dat alle documenten – en daarmee ook alle door de leerlingen gemaakte tekeningen, gedichten en verhalen – toegevoegd worden aan het officiële rapport van de archeologen van MUG Ingenieursbureau. Dit rapport zal overhandigd worden aan de verschillende overheden. Een primeur voor gemeente Groningen, want zoiets is in Nederland nog niet eerder gedaan.

Post a comment