Archeologen vinden aan rand van Dwingeloo overblijfselen van groot urnenveld uit de IJzertijd

Bron: DvhN, 18 september 2018 door Hans Knijff

Zie: www.dvhn.nl/drenthe/Archeologen-vinden-aan-rand-van-Dwingeloo-overblijfselen-van-groot-urnenveld-uit-de-IJzertijd-23548741.html#

Archeologen zijn aan de rand van Dwingeloo op een, vermoedelijk groot, urnenveld uit de IJzertijd gestuit. De vondsten, waaronder botresten, worden woensdag getoond.

De opgravingen, op ongeveer een halve meter onder het maaiveld, zijn verricht aan de Lheeweg en het Moleneinde. Beide wegen aan de rand van Dwingeloo zijn de afgelopen maanden heringericht. Ook is hier een deel van de waterleiding vervangen. Een mooie gelegenheid om meteen oudheidkundig onderzoek te doen. De gemeente Westerveld had hiervoor bureau RAAP uit Drachten ingehuurd.


In Dwingeloo zijn urnen en overblijfselen van zogenoemde kringgreppels aangetroffen. FOTO RAAP

FOTO: RAAP

Eén gave en één gebroken urn gevonden

Projectleider Janneke Hielkema vertelt dat bij het graafwerk onder meer één nog gave en één gebroken urn zijn gevonden. ,,Met de scherven hebben we ook botresten uit de grond gehaald. Wat er precies in de gave urn zit, weten we nog niet. Een fysisch antropoloog doet nu onderzoek naar urn en inhoud. Dat levert naar verwachting informatie op over bijvoorbeeld de leeftijd waarop de dode is gecremeerd en of het een man of vrouw was.”

Ook zijn overblijfselen van zogenoemde kringgreppels aangetroffen. Hielkema schat dat het urnenveld uit de periode van 1000 tot 500 voor Christus dateert. Koolstofdatering moet uitwijzen hoe oud de vondsten precies zijn. ,,Dan weten we het tot op enkele tientallen jaren nauwkeurig.”

Eerder urnen ontdekt op brandweerterrein

De vondst van het urnenveld in Dwingeloo is op zich geen verrassing. Een ander archeologisch bureau, Transect uit Nieuwegein, ontdekte december 2016 ook al ovale en ronde grafstructuren, een aantal langgraven en twee urnen. Dat was bij graafwerkzaamheden op het voormalige brandweerterrein, aan het begin van dezelfde Lheeweg.

,,Maar we hebben nu meer gevonden dan we hadden verwacht. En dat we iets verderop ook weer urnen hebben ontdekt, doet vermoeden dat dit een groot grafveld is geweest, mogelijk iets van 200 meter in het vierkant. Dat kan twee dingen betekenen: of er leefde hier in de IJzertijd een grote groep mensen óf het veld is heel lang in gebruik geweest.”

Toenmalige Drenten bewerkten honingraatakkers

De Drenten in die periode waren boeren, die leefden van landbouw en veeteelt (runderen en schapen). De archeologe: ,,Ze woonden in houten boerderijen. De akkers die ze bewerkten, leken qua vorm op honingraten.” Restanten van deze honingraatakkers of Celtic Fields zijn ook op tal van andere plaatsen in heel Noordwest-Europa aangetroffen.

Hielkema had maar wat graag het hele urnenveld blootgelegd. ,,Maar ja, bij dit soort opgravingen volg je de aannemer. Zodra die een stuk weg had opengelegd, konden wij pas weer verder met ons onderzoek. En ook alleen op die plek, want ik ga ervan uit dat het urnenveld tot onder de huizen loopt die langs deze wegen staan.”

‘Bewoners verwenden ons met ijsjes’

Ze vertelt dat de vondsten met name aan de Lheeweg zijn gedaan en veel minder aan het Moleneinde. ,,De bewoners waren steeds heel belangstellend en kwamen regelmatig bij me informeren naar de voortgang. Toen het zo warm was, werden we door hen verwend met ijsjes.”

Post a comment