Archeologie is meer dan graven

Als archeoloog of als vrijwilliger in de archeologie wil je eigenlijk maar een ding…. Dat is archeologie bedrijven. Dit betekent graven en ontdekken.

Archeologen willen het leven van de mensen van toen reconstrueren. De archeoloog bestudeert de voorwerpen en onderzoekt de sporen die zich in de grond bevinden. De archeologie levert veel kennis op over het wel en wee van onze verre voorouders. De bodemvondsten worden gepubliceerd en in musea tentoongesteld.

Maar archeologie is meer dan graven. Als archeoloog kun je vele kanten van het leven van de mensen van toen belichten.

Zo kun je bijvoorbeeld als amateur kunstschilder bijzonder geïnteresseerd raken in bodemvondsten. Dat overkwam ook Ineke Achterop uit Assen. Zij werd door de bodemvondsten te hebben bestudeerd, gegrepen door de wijze waarop aardewerk potten zijn gemaakt. Zij werd geïnspireerd van de kunst van het vervaardigen van het aardewerk maar evenzo ook van de kunstuitingen van de prehistorische mens in de groten van Zuid-Frankrijk en Spanje. Zo keek zij naar de wijze waarop het aardewerk is vervaardigd en naar de vaak prachtige versieringen die in het aardewerk zijn aangebracht.

Zij begon na hunebedden met een serie bodemvondsten te schilderen uit de verschillende archeologische perioden. Het was een uitdaging en het resultaat mag er zijn. Vorig jaar exposeerde zij in Galerie Groot’n Jans in Wierden, samen met ander kunstenaars die geïnspireerd zijn door de archeologische vondsten en monumenten.

    

Post a comment