Harlinger vindt gouden gesp uit zevende eeuw: ‘Dit gebeurt once in a lifetime’

Bron: Leeuwarder Courant, 22 augustus 2018

Door: Erwin Boers, redacteur erfgoed (archeologie, monumentenzorg, historie, archieven, architectuur) in Friesland.

Foto: LODIE BIERMA

Lodie Bierma uit Harlingen heeft een hoogst zeldzame gouden riemgesp gevonden uit de zevende eeuw na Christus.

Het is een archeologische topvondst. ,,Dit is zo zeldzaam, dit gebeurt je echt once in a lifetime,’’ zegt Bierma. Hij was met zijn metaaldetector in het terpengebied van Westergo aan het zoeken, toen het apparaat aangaf dat er goud lag. Hij begon te graven en vond het sieraad.

De precieze locatie houdt Bierma geheim. ,,Ik wist dat er in dit gebied iets kon liggen, maar zoiets als dit verwacht je natuurlijk niet.’’ Hij laat de gesp nu onderzoeken. Mogelijk koopt een museum het voorwerp straks aan.

Het gaat om de gesp van een riem. Dat kan een broekriem zijn geweest, maar ook een band die iemand om zijn schouder had, zegt Evert Kramer, oud-conservator van het Fries Museum. Het sierlijke stukje goudsmeedkunst is zo groot als een 5 eurocent.

‘Topspul’

,,Dat is klein, maar dit is wel echt topspul’’, zegt Kramer. Het materiaal lijkt sterk op het goudweefsel met almandijn dat werd toegepast in de beroemde fibula van Wijnaldum, het archeologische topstuk van het Fries Museum in Leeuwarden.

De meeste wetenschappers gaan ervan uit dat zulke voorwerpen alleen werden gedragen in kringen van de hoogste adel, bijvoorbeeld een Friese koning of iemand in zijn naaste netwerk. Het almandijn moest uit India komen, terwijl het goud uit het afgebrokkelde Romeinse rijk kwam.

Er zijn twee keer eerder zulke gespvondsten in Friesland gedaan, zegt Kramer. ,,Het was heel kwetsbaar materiaal, het ging zomaar stuk.’’

Uit Wijnaldum is een goud-smederijstempel bekend, die moet zijn gebruikt bij de fabricage van gouden sieraden. Het is interessant om de vorm hiervan te vergelijken met de nu gevonden gesp, zegt Kramer.

Post a comment