Tussen Lobith en het Sauerland – Archeologische excursie naar Duitsland – van 30 mei tot en met 2 juni 2019

De Drents Prehistorische Vereniging organiseert weer een archeologische excursie die in 2019 naar het westen van Duitsland gaat. Aan de vierdaagse reis, die gehouden wordt van 30 mei tot en met 2 juni 2019, kunnen ook de leden van de AWN deelnemen. De excursie begint in Nederland in deheuvels van het Montferland; daar vandaan trekken we langs burchten, musea, kerken en megalieten tot diep in het prachtige Sauerland.

Hier volgen een paar grepen uit het programma. In het Montferland wordt de hoogste‘motte’ (kasteelheuvel) van ons land bezocht. Die eerste dag overnachten we in Meerbusch nabij de op de oever van de Rijn gelegen ruïne van het middeleeuwse paleis vankeizer Barbarossa. De volgende dag wordt het Neanderthalmuseum bij de iconische vindplaats van de ‘eerste’ Neanderthaler bezocht. We worden hier bijgepraat over de nieuwste inzichten in zeven miljoen jaar menselijke evolutie. Vervolgens gaat de reis naar Soest, een intiem stadje met een middeleeuwseuitstraling, gelegen aan de rand van het Sauerland, waar we twee nachten verblijven. Van hieruit worden megalithische graven en een vroegmiddeleeuwse ringwalburcht op een heuveltop bezocht. Tenslotte wordt op de terug weg Haltern aangedaan. Hier hadden de Romeinen rond het begin van de jaartelling een grote legerbasis.

Dit zijn slechts enkele onderdelen van het programma. Het gehele programma en alle verdere informatie is te vinden op de website www.dpv.nu. Hier leest u ook hoe u zichkunt aanmelden voor de reis. De reis staat onder leiding van Pieter den Hengst en Anneke van Rhijn, met op enkele plaatsen een toelichting door een lokale deskundigeen museumgidsen. Mocht u belangstelling hebben, bezoek dan de website of e-mailvoor vragen naar a.vanrhijnexcursies@dpv.nu De inschrijving sluit op 28 februari 2019.

Post a comment